Jan Ziegler: Izrael je nejsvobodnější zemí na Blízkém východě

27.11.2015 21:25

Tento blog vychází z mé poznámky, která byla zveřejněna v MF DNES ve čtvrtek 26. 11. Židovský stát na rozdíl od svých arabských sousedů zajišťuje všem svým občanům náboženskou (a nejen tu) svobodu.

Jan Ziegler: Izrael je nejsvobodnější zemí na Blízkém východě
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Přesvědčil jsem se o tom nedávno osobně, když jsem se vrátil z dovolené v této zemi a musím říci, že muslimové nejsou v Izraeli kvůli své víře nijak utlačováni. Nikdo jim nebrání v přístupu na jejich posvátné místo - Chrámovou horu, kde se nachází třetí nejdůležitější mešita pro islám Al-Aksá. Muslimové sem mohou zcela svobodně na své náboženské obřady, je v jejich správě, a sami určují, kdy bude přístupná pro nemuslimy.

V pátek jsem viděl tisícihlavé zástupy, které po modlitbách v den posvátný pro vyznavače koránu odcházely nijak neomezovány z tohoto místa. V místech, kde žijí muslimové, jsou mešity, které svobodně navštěvují. Pravda, v severoizraelském Akkonu , který byl na konci 13. století poslední křižáckou baštou ve Svaté zemi, jsem se dozvěděl, že imán tamní mešity je ve vězení, protože byl ve spojení s Al – Kaidou. Ale to je jaksi pochopitelné.

Stejně tak mají v Izraeli náboženskou svobodu i křesťané a samozřejmě Židé. To je velký rozdíl proti letům 1948 – 67, kdy Staré město v Jeruzalémě bylo pod jordánskou okupační správou a Židé ke svému posvátnému místu - Zdi nářků nesměli. Náš průvodce Daniel vzpomínal, že je jako školní děti učitelé vodili k sionské bráně, která tvořila hranici s Izraelem, že tam někde za ní je ona Zeď nářků.

Izrael je jedinou zemí v oblasti, která zaručuje všem státem uznaným náboženstvím volné vyznávání jejich kultu. V islámských zemích jsou Židé a křesťané maximálně trpěni a často i pronásledováni. Obecně se v mnoha islámských zemích trestá konverze z islámu ke křesťanství smrtí. Problémy mají křesťané i na izraelských územích, které jsou pod kontrolou palestinské samosprávy.

Bylo by tedy ideální, kdy by Jeruzalém, koneckonců tradiční historické židovské hlavní město zůstal trvalou součástí státu Izrael. V době jordánské okupace byla také silně zničena Židovská čtvrt  i se synagogami v jeruzalémském Starém městě, a když je pak Židé opravili, palestinští Arabové ještě měli tu drzost si na ně stěžovat, že opravují domy na prý okupovaném území.

Izrael byl velmi velkorysý, že po všech nepřátelských činech ze strany arabských muslimů, jim ještě ponechal svobodné vyznávání jejich náboženství. Proto by země Evropské unie a Rusko měly raději podporovat Izrael, než palestinské muslimské Araby, který je jediným svobodným a demokratickým státem na blízkém východě.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…