Jan Ziegler: Jestliže Zemanův poradce krade, patří za mříže

14.02.2014 12:35

Je jasné, že žádný prezident na světě není všeználek a potřebuje mít odborníky na různé oblasti. Potud v pořádku. Problém však nastává, když poradce prezidenta Miloše Zemana pro energetiku Martin Nejedlý stojí v čele českého zastoupení ruského Lukoilu a tato firma dluží České republice 27,5 milionů korun.

Jan Ziegler: Jestliže Zemanův poradce krade, patří za mříže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Problém je v tom, že společnost Lukoil Aviation, což je „dcera“ ruského Lukoilu, nezaplatila 27,5 milionu pokuty za to, že nedodala Správě státních hmotných rezerv letecký petrolej v hodnotě více než 130 milionů korun. V tomto případě se právníci shodují, pokutu Rusové zaplatit musí. Ti se k tomu nemají, a tak tuto kauzu bude řešit soud. Je ovšem nepřijatelné, že tyto potíže dělá českému státu podnik, který vede prezidentův poradce.

Miloši Zemanovi by rozhodně neměli radit lidé, jejichž firmy se soudí s Českou republikou, a dluží jí peníze, jak je tomu v případě pana Nejedlého. Takový člověk je nedůvěryhodný a kompromituje samotného prezidenta, který ho trpí mezi svými nejbližšími spolupracovníky. Dokonce se před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny objevily spekulace, že SPOZ bude součástí nové vládní koalice a nový ministr financí tyto peníze daňových poplatníků Lukoilu jednoduše odpustí. To se naštěstí nestalo a je dobře, že novináři tuto záležitost důsledně sledují.

Nebylo by vůbec od věci, kdyby se této kauze začali věnovat policejní vyšetřovatelé. Není přece možné, aby společnost Lukoil ignorovala právo České republiky a neplatila pokuty. To už zavání drzým okrádáním deseti milionů obyvatel naší země. A jestliže někdo krade, byť by to byl poradce prezidenta republiky, patří za mříže. Zákony musí platit pro všechny stejně.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …