Jan Ziegler: Miliardy pro okolí Želivky jsou dobrou investicí

14.03.2016 12:57

Vodní nádrž Švihov lidově zvaná Želivka zásobuje pitnou vodou šestinu obyvatel naší vlasti. Europoslanci Tomáš Zdechovský a Pavel Poc společně s dalšími nyní připravují projekty, které by pomohly této zanedbané oblasti.

Jan Ziegler: Miliardy pro okolí Želivky jsou dobrou investicí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Jedná se o to, že okolí této důležité přehradní nádrže, která dodává pitnou vodou pro hlavní město Prahu, trpí mnoha omezeními. Ve vodní nádrži se nemohou lidé koupat a nesmí se v ní ani rybařit. V tomto regionu není moc pracovních příležitostí a tak mladí lidé odtud odcházejí pryč.

Tento stav se nyní lidé jako Tomáš Zdechovský, Pavel Poc, ministr zemědělství Marian Jurečka a další snaží změnit. Jednou z možností jak dát lidem práci je tzv. měkká turistika. Pamětníci vzpomínají, že v okolí řeky Želivky bylo hodně hotelů a výletních restaurací. Ve zdejší pěkné krajině by mohly vzniknout cyklostezky, v přehradě by se mohlo rybařit, protože to vodě nijak neškodí a tak by se sem mohly přilákat návštěvníky. A vzniknout by tu pro ně mohla i další lákadla, naučné stezky, zoo park apod. Zajímavé by třeba byly i biofarmy, kde by si zájemci mohli třeba vyzkoušet, co obnáší práce na statku. A turisté by dali práci místním obyvatelům.

Investovat je nutné i do samotných obcí, tedy do silnic a cest, kanalizací ČOV atd. Potřebné miliardy korun by mohly přijít i z fondů Evropské unie. To si myslím není špatný nápad. Pokud by se tyto peníze utratily rozumně a pomohly tak zlepšit život místním obyvatelům, tak proč jich nevyužít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …