Jan Ziegler: Národní divadlo zařídili císař a šlechta

22.05.2018 20:14

Je to jeden z trvale omílaných národních mýtů, jak si Češi naspořili na Národní divadlo. Kdyby to záleželo jen na drobných přispěvovatelích, tak mám obavy, že Zlatá kaplička dodnes nestojí.

Jan Ziegler: Národní divadlo zařídili císař a šlechta
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Aby bylo jasné, vážím si každé babičky, která na stavbu Národního divadla dala třeba jen jednu zlatku, přestože sama měla málo. O takových platí novozákonní Ježíšovo podobenství o vdoviných haléřích. Boháči dávali do chrámové pokladnice velké peníze, kdežto nemajetná vdova tam dala jen dvě malé mince. Podle Markova evangelia Ježíš řekl: „Ta chudá vdova dala víc než všichni ostatní. Všichni ti boháči dávali z peněz, které jim přebývají. Chudá vdova dala všechno, co měla.“

To je samozřejmě hezké a taková vdova si z lidského hlediska zaslouží uznání. Jenomže pragmaticky musíme uznat, že v případě pražského Národního divadla byly velké dary rozhodující. Sám rakouský císař a český král František Josef I. věnoval celkem před požárem i po požáru 34 tisíc zlatých. Pro srovnání zedníci, kteří divalo stavěli, si denně vydělali jen o něco víc než jednu zlatku. Velkou sumou přispěl podle webu Národního divadla i kníže Lobkovic, který na ně věnoval 6 tisíc zlatých.

Mimořádným mecenášem národní kultury byl i velký český vlastenec kníže Karel III. Schwarzenberg z orlické větve rodu, který se velmi zasazoval o stavbu moderní budovy pro české divalo v Praze a také byl místopředsedou muzejního spolku českého muzea.

Čili česká šlechta i panovník mají stěžejní zásluhu na postavení Národního divadla v Praze, které by bez jejich peněz nevzniklo. A právě v těchto dnech si připomínáme 150 let od položení základních kamenů jeho budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.