Jan Ziegler: Ne studenti, ale byznysmeni musí jezdit vlaky zdarma

22.06.2017 7:34

Návrh sociální demokracie na zvedení bezplatného cestování pro studenty a seniory je zásadně špatný. Tito lidé už vlaky jezdí, proto je třeba přilákat nové potenciální cestující, například podnikatele.

Jan Ziegler: Ne studenti, ale byznysmeni musí jezdit vlaky zdarma
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Toto opatření by mělo i ekologický rozměr, podnikatel by nechal doma auto a cestoval by například na obchodní jednání vlakem. To by byla přece paráda a životní prostředí by zajásalo. A samozřejmě I. třídou, protože by na ní měl nárok. Takže takové opatření by přilákalo železničním společnostem další pasažéry. A proč I. třída nebo v railjetech ta nejlepší Business? To je přece logické. Manažéři, majitelé firem a další jsou zvyklí na luxus, a v těchto případech se cestuje ve špičkových klimatizovaných vagónech a jsou zdarma nabízeny denní tisk, občerstvení atd.

Hranice pro bezplatné cestování po železnici by mohla být stanovena příjmem 60 tisíc Kč a výše. To se mně zdá docela rozumné. A bude to mít i motivační stimul. Lidé budou aktivnější a mít touhu vydělat si velké peníze, aby mohli jezdit vlaky zdarma. Nevyděláš, nepojedeš, a když pojedeš, tak zaplatíš. Když vyděláš, tak nezaplatíš. Není třeba zvýhodňovat ty méně majetné, ale ty bohaté, a odměnit je tak za jejich píli a schopnosti.

Ano je potřeba odmrštit zastaralé myšlení o jakýchsi sociálních jistotách a pomoci potřebným atd. Naopak odměňujme úspěch a trestejme neschopnost.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…