Jan Ziegler: Nechat živořit těžce nemocného člověka, to je zločin

14.03.2015 21:03

Jsem tvrdý k sobě i druhým, moje krédo je, zdravý člověk má makat a nefňukat a také se tím řídím. Fňukáním si totiž ještě nikdo život nevylepšil. Jiné to však je v případě invalidního seniora Eduarda Krutiše ze Znojma, o kterém informovala jihomoravská příloha MF DNES. Ten člověk nemůže pracovat, není schopen se sám o sebe postarat a musí vyjít s pár korunami.

Jan Ziegler: Nechat živořit těžce nemocného člověka, to je zločin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Na základě jakéhosi lékařského posudku byl panu Krutišovi snížen příspěvek na péči z osmi tisíc na osm set korun měsíčně. Přitom potřebuje spoustu léků, v mládí onemocněl dětskou obrnou, trpí epilepsií, třesou se mu ruce a není schopen si pomalu dát na stůl ani talíř s jídlem. Jenomže na to, aby si platil sociální služby, nemá. Jeho dva synové mají sami problémy, a tak mu nepomůžou. Nyní se o něj starají obec Přeskače na Znojemsku a europoslanec Tomáš Zdechovský, který mimo jiné na jeho osud upozornil ministerstvo práce a sociálních věcí a vyjednal pomoc u znojemského starosty, někdy pomůžou kamarádi.

Přitom pan Krutiš se dříve vzdělával, snažil se pracovat ze všech sil, nebral sociální dávky, čili se snažil rvát se životem. Teď se však bez pomoci druhých lidí neobejde.

Na tomto případu mě zlobí to, že živoří člověk, který si zdravotní problémy nezavinil. Naopak, mnozí téměř profesionální zneužívači sociálních dávek jejichž jedinou diagnózou je lenost, si celkem slušně žijí na státní útraty. Nejsem proto vyplácení sociálních dávek, ale ty musí dostávat lidi, kteří jsou těžce nemocní a nemohou pracovat, senioři atd. Čili společnost se musí postarat o tyto lidi. Avšak u těch, kteří pracovat nechtějí, bych spíše než peníze viděl účinnější řešení - velký bič a malý dvorek.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…