Jan Ziegler: Ochrana životního prostředí? Ne, jde o útok na lidská práva

18.07.2016 19:06

Je to jeden z nejhorších polistopadových útoků na svobodu podnikání v České republice. Mám na mysli podlé útoky na teplárnu v Přísečné na Českokrumlovsku kvůli údajným problémům s životním prostředím.

Jan Ziegler: Ochrana životního prostředí? Ne, jde o útok na lidská práva
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Dokáži pochopit lidi, že se jim nelíbí, když mají u svých domů fabriky, které kouří nebo silnice, po kterých denně projedou desetitisíce aut. To jistě není příjemné. Jenomže rozhodující v každém takovém případě je, jestli jsou nebo nejsou porušovány zákony. Jestliže nikoliv, pak prostě teplárny, elektrárny, silnice atd. zrušit nelze.

A energoblok v Přísečné, který provozuje společnost Carthamus, podle nezávislých objektivních měření dodržuje povolené limity škodlivin a dokonce se jí daří jejich spad snižovat. To je jistě dobrá zpráva, protože například oxid siřičitý podle http://ucebnicechemie.wz.cz/ působí dráždivě zejména na horní cesty dýchací, dostavuje se kašel, v těžších případech může vzniknout až edém plic. Menší koncentrace vyvolávají záněty průdušek a astma. Chronická expozice oxidu siřičitému negativně ovlivňuje krvetvorbu, způsobuje rozedmu plic, poškozuje srdeční sval a negativně působí na menstruační cyklus.

Je tedy otázkou, o co se jedná obci Přísečné a firmě Zambeli, která s teplárnou v průmyslové zóně sousedí a proti ní útočí? Za komunistů produkovala teplárna spalující tehdy nekvalitní hnědé uhlí daleko víc škodlivin a protesty se nekonaly. Je také podivné, že po léta byl klid a najednou jsou problémy. Proč asi?

Potvrzená fakta svědčí ve prospěch energobloku

Navíc někteří odpůrci energobloku šíří ve svém okolí nesmysly a lži typu, že do konce roku teplárna zavře. Co by pak bylo s tisícovkami lidí, kteří s teplárny dostávají teplo a teplou vodu, a v zimě by jim zůstaly chladné radiátory ústředního topení, je evidentně nezajímá. Naštěstí to není pravda. Mám ovšem za to, že šíření poplašné zprávy je trestným činem.

Mezi lidmi rovněž kolují zprávy typu, že některé tzv. ekologické iniciativy si ve skutečnosti nezadají s protřelými gangy za to, že nebudou klást překážky potřebným stavbám, berou tučné výpalné. Tohle jsou ovšem mafiánské praktiky.

Nemohu si pomoci, potvrzená fakta svědčí ve prospěch energobloku. Pokud ten dodržuje platné zákony, není důvod jej zavírat. Nabízí se tedy logicky vysvětlení, že ochrana životního prostředí je pouze zástěrkou k likvidaci svobodného podnikání. Něco takového je ovšem zločinné a nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…