Jan Ziegler: Premiér Medveděv - na zvýšení důchodů nemáme peníze

25.05.2016 19:02

Je to nepříjemná zpráva pro ruské seniory, jejich už tak bídné důchody neporostou, zatímco na trollích a propagandě Kreml nešetří. Je to také další důkaz krachu současné Putinovy politiky.

Jan Ziegler: Premiér Medveděv - na zvýšení důchodů nemáme peníze
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Holt stačí nízká cena ropy a ruskému hospodářskému zázraku je konec. Ruský prezident Vladimír Putin měl štěstí, za jeho vlády ceny ropy a plynu prudce stouply a on tak mohl Rusy uplácet. Nyní ovšem cena ropy prudce spadla a ukázalo se, že „car je nahý.“ Rusko je příliš závislé na cenách surovin, i když se vládce Kremlu snažil, ale tuto závislost nesnížil.

A tak při návštěvě Krymu řekl předseda vlády Dmitrij Medveděv překvapeným důchodcům, že vláda nemá peníze na valorizaci důchodů a tak jejich průměrné penze kolem 8 tisíc rublů (cca 2700 Kč) měsíčně, z nichž se prakticky žít nedá, neporostou. Pravda, celostátní průměr ruských důchodů je o něco vyšší, činí kolem 13 tisíc rublů (asi 4700 Kč) měsíčně, ale i z nich se nedá moc vyskakovat. Přitom ruské ceny jsou obecně srovnatelné s našimi!

Peníze ve státní kase na zvýšení chybí

Nepřeji ruským seniorům nic zlého, jsou to staří lidé, kteří si za dřívějších hlavně sovětských komunistických dob užili svoje, a proto jim ze srdce přeji více peněz. V Rusku platí podobný zákon jako u nás, který nařizuje valorizaci důchodů v případě inflace. Peníze však v státní kase na jejich zvýšení chybí. Stát, který vyplácí důchodcům už tak malé penze a nemá na to, aby je zvýšil, není pro mě žádným vzorem. Já razím zásadu, že se každý má o sebe postarat. To však platí pro zdravé lidi a nikoliv pro seniory, děti nebo nemocné, těm naopak společnost pomáhat má.

Kdo zná Rusko, tak ho ani nepřekvapí, že sice důchodcům přidat nemůže, ale na šíření propagangy a trollování diskusí na webech a sociálních sítích penězi nešetří. Petrohradský bloger Marat Burkhard pro jedno takové propagační centrum pracoval. Za 45 tisíc rublů (cca 16 200 Kč) měsíčně. To pro nás sice není žádný extra výdělek, ovšem v Rusku je to výrazně nadprůměrný plat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla