Jan Ziegler: Rusko dle paktu Molotov-Ribbentrop navrhuje likvidaci Ukrajiny

24.03.2014 15:10

Polské ministerstvo zahraničních věcí dostalo zvláštní dopis z ruské Státní dumy. Její místopředseda Vladimír Žirinovskij navrhuje rozdělení Ukrajiny a připojení jejich západních oblastí k Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Vůči Polsku je to vzhledem k tomu, jak si ho v roce 1939 rozdělili Stalin s Hitlerem, kteří se společně dopustili genocidy polského národa, hrubá neomalenost a vyvolávání duchů nacismu a komunismu.

Jan Ziegler: Rusko dle paktu Molotov-Ribbentrop navrhuje likvidaci Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Lepší důkaz o své agresivitě a vyhrožování sousedním zemím Rusko podat nemohlo. Dopis, Vladimíra Žirinovského, jinak předsedy Liberálně demokratické strany Ruska, která má k liberalismu stejně blízko jako lev k vegetariánství, dokazuje ruské imperiální myšlení, podle kterého lze o osudu jiných rozhodovat brutální silou. Ukrajina by tedy měla být rozdělena mezi Rusko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko, s tím, že samostatná by zůstala snad jen centrální část s Kyjevem. Podobnost s dřívějšími děleními Polska není náhodná.  

Námitka, že Žirinovskij je blázen a nelze ho brát vážně, neobstojí. Je to sice pravda, a ten člověk je se vší pravděpodobností duševně vyšinutý, ale je místopředsedou ruského parlamentu a zmíněný dopis byl poslán jako oficiální dokument Státní dumy a ne jako soukromé Žirinovského psaní. Čili ho nelze nebrat vážně. Navíc takový názor není v Rusku ojedinělý. I jiní ruští poslanci, politologové a politici už dříve vykřikovali na veřejnosti, že Rusko musí obnovit svoji říši v hranicích bývalého Sovětského svazu. Jiní jdou ještě dále a chtěli by rovnou celou východní Evropu. Je to opravdu následování komunisticko- nacistického vidění a řešení problémů, které se shoduje v tom, že lidé musí být donuceni silou k poslušnosti a k vyznávání jednoho světového názoru. Nacisté tak sídlí spíše v moskevském Kremlu než v Kyjevě.

Je jasné, že Žirinovskij svým šíleným nápadem, sleduje rozeštvávání jiných zemí, aby je pak Rusové mohli snadněji ovládnout. To už tady v minulosti několikrát bylo.  Podle ohlasů z Polska se to však nepodaří. Poláci už dali důrazně najevo, že o takovém řešení nemají zájem. Polsko-ukrajinské vztahy jsou výborné, což by logicky nebylo možné, kdyby vláda v Kyjevě hájila masakry Poláků banderovci za II. světové války.

Od Žirinovského a Rusů byl tento dopis ve skutečnosti neskutečně stupidním nápadem. Jestli totiž chtěli Evropany poštvat proti sobě a více je spojit s Ukrajinou, tak se jim to povedlo. A pokud prezident Vladimír Putin a ruská vláda s tímto dopisem nesouhlasí, tak ať veřejně prohlásí, že je to privátní záležitost pana místopředsedy a omluví se za ni.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…