Jan Ziegler: Rusko oslavuje vraha Čechoslováků a zločince Brežněva

20.02.2016 17:27

Výstava v Moskvě prý chce ukázat objektivně Sovětský svaz v éře Leonida Iljiče Brežněva. Ve skutečnosti se jedná o oslavu komunistického zločince, která třeba zamlčuje, že vydal rozkaz ke vpádu sovětských vojsk do Československa.

Jan Ziegler: Rusko oslavuje vraha Čechoslováků a zločince Brežněva
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Kdyby Němci uspořádali výstavu o Adolfu Hitlerovi, ve stylu, že by ji tvořily dojemné obrázky o tom, jak si hraje se svoji fenkou Blondie nebo vůdce v obklopení milujících dětí, nastal by oprávněný povyk kvůli propagaci nacismu. Srovnatelným zločineckým hnutím je však zároveň i komunismus a přesně takového hrubého zkreslení historie dopustili tvůrci moskevské výstavy o šéfovi sovětské komunistické strany.

Brežněv je tu ukazován při lovu nebo při tanci a údajně to byl veselý člověk, který se nevyhýbal světským radovánkám. Ovšem ani slovo o tom, že za jeho vlády nastalo opětovné utužení režimu. Návštěvník se nedozví, že to byl Brežněv, který v roce 1968 dal příkaz k okupaci Československa, pře níž jen do konce roku 1968 byla zabito přes sto Čechů a Slováků. Byl to Brežněv, který o jedenáct let později nařídil sovětský vpád do Afghánistánu, při kterém zahynulo kolem milionu lidí.

Jen minimálně jsou zmíněny represe proti odpůrcům komunistického režimu, které přinesly tisíce zatčených a uvězněných a další tisíce lidí byly přinuceny k emigraci.

Putinovské Rusko se hlásí k odkazu Sovětského svazu

A výstava zcela přehlíží vážné ekonomické problémy, do kterého se dostal tehdejší Sovětský svaz. Jak uvádí II. díl publikace Dějiny Ruska 20. století 1939 – 2007, na konci sedmdesátých let byl v Rusku nedostatek prakticky všeho. V obchodech nebyly k dostání maso, máslo, uzeniny, salámy, vejce, ovoce a zelenina. Poněkud slušněji byla zásobovaná pouze Moskva. Proto se na konci brežněvovské éry se začalo potravinářské a nepotravinářské zboží v mnoha oblastech tehdejšího SSSR prodávat pouze na lístky. Tedy Sovětský Svaz byl přinucen kvůli hroutící se komunistické ekonomiky sáhnout k opatření, které normální země zavádějí v pouze v mimořádných situacích, například za války.

Tato expozice je pouze dalším důkazem, že putinovské Rusko se hlásí k odkazu Sovětského svazu a nehorázným způsobem přitom bagatelizuje zločiny této, jak trefně uvedl americký prezident Ronald Reagan, říše zla. Takže tvrzení, že Rusko nerovná se SSSR je lživé. Tuto výstavu lze chápat i jako další nepřátelský akt Kremlu proti České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.