Jan Ziegler: Uloupený majetek zpátky církvi, zdravý rozum zvítězil

05.12.2013 17:01

Národní galerie se dohodla s řádem cisterciáků, že jejich klášterní komunita ve Vyšším Brodě dostane zpátky devět vzácných deskových gotických maleb z poloviny 14. století, které jsou dílem neznámého umělce, jenž je obecně označován jako Mistr Vyšebrodského oltáře. Dále se augustiniánům vrátí dva obrazy Petra Paula Rubense.

Jan Ziegler: Uloupený majetek zpátky církvi, zdravý rozum zvítězil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Místo primitivní antikatolické nenávisti, rozumná dohoda, která prospěje všem. To je výsledek jednání zástupců katolické církve s představiteli Národní galerie. Cyklus obrazů, který kdysi zdobil hlavní oltář vyšebrodského klášterního kostela, patří ke špičkovým dílům české gotiky. Bez nadsázky je pro pražskou Národní galerii tím, čím je Mona Lisa pro pařížský Louvre.

Nebýt vyšebrodských řeholníků, nikdy by tyto skvosty nevznikly. Můžeme také mluvit o štěstí, že vyšebrodský klášter nebyl vydrancován a zničen husitskými hordami, a toto vzácné dílo tak zůstalo zachováno. Problém nastal až v roce 1938, kdy cisterciáci převezli tyto obrazy do Prahy, aby je zachránili pro český národ. Vyšší Brod byl totiž na podzim toho roku odtržen od Československa a připojen k hitlerovskému Německu. Kvůli protinacistickým postojům pak okupační správa vyšebrodský klášter poprvé v historii zrušila. Po válce se sem cisterciáci vrátili, ale nastal problém s vracením obrazů. Údajně na ně bratři neměli nárok, protože v době nacistické okupace nebyly v klášteře! Tento spor se nepodařilo vyřešit do roku 1950, kdy komunisté klášter zrušili podruhé. Inu komunisté a nacisté jsou jako jednovaječná dvojčata.

Návštěvníci se však nemusejí bát, že o tyto skvosty v Anežském klášteře Na Františku, kde je vystaveno gotické umění, přijdou. Cisterciáci je zapůjčili NG bezplatně na deset let s tím, že tato doba bude prodloužena. Rovněž augustiniáni ponechají svá Rubensova barokní plátna tam, kde jsou dosud, tedy ve Šternberském paláci na Staroměstském náměstí. Ti si akorát dali podmínku, aby jim restaurátoři Národní galerie pomohli s obnovou vzácných barokních obrazů v jejich kostele sv. Tomáše na Malé Straně, což se dá akceptovat. Spravedlnost tedy konečně zvítězila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …