Jan Ziegler: Walesa, muž, který dorazil ruského medvěda

29.05.2014 20:09

Včera jsem se překonal, a vyrazil do českobudějovického kina Kotva za kulturou. Nebylo čeho litovat. Film polského režisérského barda Andrzeje Wajdy, Walesa, člověk naděje, je vynikající a stojí za to jej vidět. Kromě jiného přesvědčivě dokazuje zrůdnost komunistického režimu, postaveného na brutální lži.

Jan Ziegler: Walesa, muž, který dorazil ruského medvěda
Foto: MEDEF
Popisek: Lech Walesa

Někdy přemýšlím o tom, co je to vlastně zázrak. Vím ale bezpečně, že zázrakem je osud gdaňského elektrikáře Lecha Walesy, který se vypracoval na předsedu první nezávislé odborové centrály v bývalém východním bloku a výrazně se tak podílel na pádu socialismu nejen ve své zemi. Solidarita neboli v originále Solidarność měla na počátku osmdesátých let deset milionů členů, což byla drtivá většina polských zaměstnanců.

Wajdovo dílo opět připomíná, že socialismus a nejen ten polský byl jedním velkým podvodem na lidech. Zaklínal se pracujícími, ale ve skutečnosti mu na nich nezáleželo. Film začíná událostmi v prosinci 1970 v Gdaňsku, kdy polský komunistický režim brutálně potlačil protesty dělníků proti zdražování potravin a šedesát z nich vojáci a policisté přitom zavraždili. Zatčené pak policisté brutálně mlátili na služebnách.

Zaměstnanci v gdaňských loděnicích byli nuceni pracovat bez ochranných pomůcek, což samozřejmě škodilo jejich zdraví. Na tom však nezáleželo, důležité bylo splnění plánu. To však bylo nemožné i z toho důvodu, že výroba často stála kvůli častým výpadkům elektřiny. Nicméně komunisté svoji neschopnost chtěli přenést na pracovníky loděnic a na pracovním setkání po nich chtěli, aby si dobrovolně odsouhlasili snížení platů. Walesa jako první spustil povyk, že proč mají dělníci trpět za to, že nešla elektřina, lidé se bouřili a kromě navrhovatele všichni hlasovali proti. To dokazuje obrovskou sílu a statečnost Poláků, kteří se takovým rudým svinstvům dokázali rázně bránit. Čecháčci by se v takových situacích chovali jak stádo poslušných ovcí.

Film pak ukazuje známé události roku 1980, stávkové bouře, které z Gdaňska zaplavily celou zemi, vyhlášení výjimečného stavu v prosinci o rok později, po kterém Walesa skončil v internaci. Úžasná je scéna, kdy za ním z Varšavy přijede nějaký rudý emisar s tím, že ho přece nikdo nevězní, a on je hostem předsedy vlády. Když však chtěl odejít, stál před dveřmi voják s namířeným samopalem. Typické komunistické jednání. Jeden z polských estébáků mu také řekl, že Kreml by si přál, aby nežil. Čili ruští komunisté by se nezastavili ani před jeho vraždou. Tak byl pro ně nebezpečný.   

V tom se koneckonců nemýlili. Komunistická moc přivedla Polsko do totálního ekonomického krachu. Obchody zely prázdnotou, některé potraviny byly na příděl, a k dostání nebyly třeba ani jehly a nitě. Polským soudruhům kvůli vlastní neschopnosti nezbylo nic jiného než začít vyjednávat opozicí. Vítězstvím nekomunistů v parlamentních volbách v červnu 1989 film končí.

Lech Walesa byl klíčovou osobností, která pomohla zničit zločinný socialismus a zpacifikovat ruského medvěda tak, aby už nikdy neškodil. Příkladu Polska pak následovaly Maďarsko, NDR, Československo a stovky milionů lidí místo v otroctví žijí ve svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…