Jan Ziegler: Westinghouse chce využít jihočeské firmy pro dostavbu Temelína

22.05.2013 13:00

Představit nabídku společnosti Westinghouse na dostavbu temelínské elektrárny a seznámit se s potřebami jihočeského regionu .

Jan Ziegler: Westinghouse chce využít jihočeské firmy pro dostavbu Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

To byl cíl cesty generálního ředitele a prezidenta společnosti Westinghouse Electric Company Dannyho Rodericka, který společně s vysokými představiteli společností Metrostav a I & C Energo  navštívil v úterý 21. května  jižní Čechy. Delegace zde jednala s významnými zástupci místní ekonomické a politické sféry o přínosu nabídky Westinghouse na dostavbu jaderné elektrárny Temelín pro jihočeský region.

Šanci na vítězství v tendru má Westinghouse velikou, protože po předběžném hodnocení tendru společnosti ČEZ vede nad svým ruským soupeřem. Podle předběžných výsledků má výrazný náskok v oblasti technologie a bezpečnosti svého reaktoru AP1000. A tento náskok ruská strana prakticky nemá šanci dohonit.   

„Českým občanům chceme zajistit bezpečnou a spolehlivou energii z našeho reaktoru AP1000,“ uvedl Danny Roderick na tiskové konferenci v Českých Budějovicích. Ten dále slíbil masivní zapojení českých firem do výstavby dalších dvou reaktorů v Temelíně.

Seriál jednání byl zahájen setkáním s českobudějovickou společností I & C Energo, která patří k významným jihočeským firmám. I & C Energo byla původně ve vlastnictví Westinghouse a má za sebou 18 let zkušeností s pracemi na prvních dvou temelínských blocích. Westinghouse tuto firmu kvalifikoval mezi své dodavatele a díky tomu měla šanci pracovat na projektech v jaderném průmyslu v ČR i v Evropě. Jednalo se o vzájemně výhodnou spolupráci, kdy I & C Energo měla možnost získat zkušenosti s technologií Westinghouse, na druhé straně Westinghouse rozšířil svou základnu pro působení v českém jaderném průmyslu.

Pokud ve výběrovém řízení na dostavu JE Temelín zvítězí reaktor AP1000, I & C Energo bude mít na starosti dodávku a instalaci elektrických kabelů, instalaci a testování kontrolních a řídicích a elektrických systémů a rovněž projekt, dodávku, instalaci a testování systému pro monitorování radiace.

Delegace se dále setkala s řadou regionálních politických lídrů, mezi nimi s Jiřím Zimolou, jihočeským hejtmanem, Tomášem Jirsou, senátorem a starostou Hluboké nad Vltavou, a s Jurajem Thomou, primátorem Českých Budějovic. Zástupci Westinghouse společně se svými českými partnery také jednali s představiteli Jihočeské hospodářské komory. Danny Roderick na jednáních ocenil průmyslové kapacity v jižních Čechách a zavázal se, že Westinghouse bude pokračovat ve snahách zapojit více místních firem do dodavatelského řetězce pro elektrárnu AP1000. Za tímto účelem se bude v Českých Budějovicích na konci června konat dodavatelské sympozium.

Významnou úlohu by v případě amerického vítězství v tendru hrál Metrostav, který předpokládá zapojení jihočeských stavebních firem v roli subdodavatelů. „Vedle zajištění celé stavební části, která představuje asi třetinu z celého projektu, bychom měli zodpovědnost také za zpracování veškeré dokumentace nutné pro přípravu stavby,“ upřesnil Petr Procházka, ředitel projektu Temelín 3,4 v Metrostavu. „Proces výstavby AP1000 s modulárním systémem je velmi efektivní a výrazně se při něm snižují náklady,“ dodal.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…