Jana Zwyrtek Hamplová: Pět milionů chce město Postoloprty za újmu na své pověsti

08.10.2019 21:35

Město Postoloprty žádá po státu pět milionů korun v souvislosti s nezákonným stíháním deseti svých zastupitelů. Důvod? „Pověst města medializací trestních stíhání velmi utrpěla,“ tvrdí starosta Zdeněk Pištora.

Jana Zwyrtek Hamplová: Pět milionů chce město Postoloprty za újmu na své pověsti
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Jde vůbec o první požadavek tohoto druhu v České republice. Zatím žádaly odškodnění jen fyzické osoby. Požadavek už byl odeslán na Ministerstvo spravedlnosti ČR. Jak uvedla advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, která od počátku město zastupuje, je na místě, aby odškodnění dostalo i město, jehož název byl uváděn u každé zmínky o trestní kauze. „Město není méně než firma, spíše naopak, a uhradit mu zásah do pověsti je proto zcela logický. Chceme s městem Postoloprty přinést tento precedent.“ Město dále žádá uhradit náklady za právní služby, spojené s trestním stíháním, a je připraveno jít až k soudu.

Citace z požadavku

„To, že v každém článku o trestním stíhání deseti členů zastupitelstva je současně zmiňováno město Postoloprty, tedy je zmiňováno ve velmi negativním světle, v souvislosti s trestnou činností osob v jeho čele, utrpěla nade vší pochybnost výrazně pověst města Postoloprty v celé České republice.“

„Zásah do pověsti města trval neúměrně dlouhou dobu – tři roky, kdy prošel všemi fázemi řízení osob, stojících v jeho čele, tedy fázemi podezřelých, obviněných, obžalovaných, trestním příkazem odsouzených, až následně plně zproštěných členů zastupitelstva, když synonymem k těmto osobám bylo ihned město Postoloprty jako onen subjekt, který trestnou činnost na půdě svých orgánů připustil, ne-li rovnou podporoval či vytvářel pro ni podmínky“.

„Po celou dobu bylo město Postoloprty dále v rozporu se svým přesvědčením a vůlí řádně zvolených orgánů, vyjádřených většinovým hlasováním, tlačeno do role osoby poškozené. To pak bylo zcela vyvráceno i v odůvodnění zproštění obžaloby, kdy soud konstatoval, že veškeré konání zastupitelů bylo vždy ve prospěch města. Přesto mu byla dlouhodobě vnucována role někoho, komu byla způsobena škoda.“

„Městu dále bylo v rámci trestního řízení protiústavním zásahem odebráno právo na samosprávu, když v dané věci byl ustanoven opatrovník, a bylo mu tak de facto odebráno i právo na svobodnou volbu advokáta, když namísto advokáta jím zvoleného byl mu „přidělen“ opatrovník z řad advokátů“.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová
advokátka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Kdo suspenduje novináře?

15:22 Ladislav Jakl: Kdo suspenduje novináře?

Michal Šimečka, předseda extremistické strany Progresívne Slovensko, vyrukoval s heslem „Urobíme vše…