Jaroslav Kánský: Jidášský groš, nebo něco víc?

05.02.2017 18:51

Není v současnosti jiné strany, která by měla tolik vnitřních pnutí, jako ČSSD. Podíváme-li se zpětně, není to však jev ojedinělý u stran, které mají vládní angažovanost a na všechny, kteří si založili svoji budoucnost na proniknutí do světa vyššího levelu, jak říkají poučení, se nedostalo.

Jaroslav Kánský: Jidášský groš, nebo něco víc?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Vzpomeňme si na sarajevské atentáty a jiné hrátky v již zaniklých uskupeních zabývajících se např. věcmi veřejnými, jež veřejnost poslala do utajení. To samozřejmě Sociální demokraty nečeká.

Má nejen téměř půldruha století historie a poměrně silnou členskou základnu, ale stále jasně formulované programy pro budoucnost. Není žádným tajemstvím, že jsou to programy se silně sociálním nábojem, který nevyhovovat může pouze silně ideologicky zatvrzelým a hlavně nepotřebným. Také možná těm, kteří ve straně nenacházejí výraznou podporu pro svůj osobní „růst“ a začínají ji hledat u jiných. Ze začátku pouze subjektů.

Bohužel nynější doba si nehraje na ideová zakotvení, ale na individuální průniky mnohdy za cenu čehokoliv. Pochopím, že někdo chce svou vizi prosadit svou nominací na místa nejvyšší, jako to udělal např. Michal Hašek na sjezdu v roce 2011. I když ani on nešel zrovna rovnými stezkami a vzal to později přes Lány.

Jihočeský hejtman, zatím přítel Zimola, se vydal jinou cestou také. Nejde cestou přímého boje, ale zřejmě sofistikovanějším způsobem, který možná nemá za cíl pouze odstavit předsedu Sobotku. Poučen nezdarem lánského puče a stojíc před hrozbou nezískání opět hejtmanského postu, poprosil o podporu bohatou nevěstu u konkurence. Byl to přeci Andrej Babiš, který umravnil „své jihočechy“, aby nechali hejtmanství ČSSD, tedy vlastně Zimolovi. Proč asi? Z podnikatelského prostoru je to věc známá. Do soutěže jdou všichni a o zakázku se podělí. Ta je u Andreje Babiše jistá. Dopracovat se k premiérskému křeslu. To mu nemůže nikdo mít za zlé. Dokonce tedy ani tu metodu, kterou si možná i v Lánech domluvil. Nicméně pomoc od protivníků je však věc velice žádoucí, a když se ten protivník dá jakkoli získat, je to téměř tutovka. Jen je jich třeba ještě víc. Jeroným Tejc je možná někde jinde a chci věřit, že to je věc jak trochu osobní, tak i následek poklesu ve funkčním zařazení. Zde by se možná mělo vedení ČSSD zamyslet.

Na závěr. Kouzlu Andreje Babiše neodolávají mnozí. Nakonec průzkumy to potvrzují. Bohužel, těch nadšenců z možného budoucího chlebodárce a tatíčka mas, je stále více i u členů ČSSD v seniorském věku. Nechci zde poukazovat na již tolikrát viditelnou klamáž seniorů v čemkoliv až na hranice kriminality, ale něco takového zřejmě funguje. Bohužel v ČSSD to má ještě jiné konsekvence ve spojitosti s jinou personou, která již není dlouho členem této strany a ze své pozice se snaží pracovitému a poctivému předsedovi vlády udělat i to, co mu na očích nevidí.

Jaroslav Kánský, Praha

Zdroj: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.