Jaroslav Michal: Hra o kouření, jednání druhé, aneb Nepochopitelná repríza neúspěšné premiéry

29.08.2016 19:20

Snad nikdo netušil, že ze zákazu kouření se stane skoro klíčové téma české politické scény. Kvůli takzvanému protikuřáckému zákonu se rozhádala vládní koalice, vášně provázejí tento zákon při projednávání i ve sněmovně.

Jaroslav Michal: Hra o kouření, jednání druhé, aneb Nepochopitelná repríza neúspěšné premiéry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Již za dva týdny se chystá repríza nepovedené premiéry, neboli nové projednávání starého zákona, který je doplněn pozměňovacími návrhy z prvního projednávání s výjimkou jednoho, který žádal u nekuřáckých restaurací zřízení kuřáren, které jsou zcela běžné na Západ od našich hranic. Příprava „opravného“  projednání jednou neschváleného zákona se navíc odehrávala pod přímým dohledem premiéra tohoto státu. V naší politice zřejmě neexistují důležitější otázky.

Politici hrají o svou pověst

Místo uklidnění po vyprchání okamžité zloby po nepřijetí sociálnědemokratického zákona, přichází nové podněty otevřeného politického boje snad ve znamení nových parlamentních voleb, snad před blížícími se podzimními krajskými volbami. Není na škodu oprostit se od pokryteckých lží, protimluv a polopravd, které diskuze o kouření provázejí a zopakovat si fakta, proč protikuřácký zákon nebyl přijat a proč bude poslancům úplně nesmyslně v září opět předložen k projednání.

Z poslanců koaličního hnutí ANO hlasovala pro sněmovnou upravený vládní návrh, včetně zavedení kuřáren jen 13 zákonodárců. Nelíbil se jim právě přijatý pozměňovací návrh Marka Bendy o zavedení kuřáren. "Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů," řekl po hlasování překvapivě premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. To by znamenalo, že také on souhlasil z pozměňovacím návrhem poslance Bendy o zavedení kuřáren. Proč se ale nyní zásadně zasadil o jeho nedoplnění mezi ostatní pozměňovací návrhy staronově navrhovaného zákona? A proč i podle ČSSD pro klíčový pozměňovací návrh o zavedení kuřáren opozičního poslance Marka Bendy z ODS hlasovalo kladně 39 poslanců z ČSSD, a jen čtyři byli proti? Otázky, na které vládnoucí strana, bude jen těžko hledat odpovědi.  

O protikuřácký zákon již vůbec nejde, na řadě je politický boj o moc

Podle našeho názoru a podle ohlasů v zákulisí sněmovny, měla hlavně ČSSD enormní zájem, aby byl protikuřácký zákon přijat a věděli, že bez kompromisů to půjde jen těžko. Proto dal ministr zdravotnictví Němeček k návrhu Bendy neutrální stanovisko, nikoliv zamítavé. A poslanci ČSSD podle toho hlasovali. Poslanci ANO pro návrh Bendy nehlasovali, proti jich bylo 33 a jen tři kuřárny podpořili. Nyní o tom ani Sobotka, ani Němeček nemluví, občanům to nepřiznají a hrají si na mlčící pokrytce. Právě Bendův návrh byl zřejmě tím domluveným kompromisem, který měl umožnit zákon nakonec bez komplikací schválit. S poslanci ANO se ale domluvit nestačili a tak následovalo to, co si všichni dobře pamatujeme.

Vládní krize, vzájemné obviňování, kdo zákon potopil, a to že nakonec s kuřárnami poslance Bendy nesouhlasí ani jedna ze dvou nejsilnějších stran ve Sněmovně. Výsledkem je staronová podoba již jednou neschváleného protikuřáckého zákona bez kuřáren. O tom, že navrhovaný zákon je jako celek, ať už se všemi pozměňovacími návrhy, nebo bez nich, prostě špatný, raději nikdo nemluví. Proto ho chtějí poslanci měnit, proto se zřejmě i nyní při zářijovém projednávání sejde více jak stovka návrhů, včetně toho se zavedením kuřáren. Pokud poslanci „nezměnili“ přes prázdniny úplně své názory a chtějí si před svými voliči zachovat alespoň jistou úroveň a neměnit názory na písknutí píšťalky svého šéfa, zákon musí být opět neschválen.

Nikomu to vadit ale nebude. Hnutí ANO má připravený daleko jednodušší návrh zákona proti kouření, stručně řečeno, kde se vaří, tam se nekouří, a současná legislativa není až tak vzdálená od zvyků EU, jak se nám to snaží vnutit protikuřáčtí aktivisté.

Kuřárny jsou všude v Evropě, nikde se ale o ně nebojovalo jako u nás

Oni stejně jako vláda mimo jiné úplně mlčí o pozitivních evropských zkušenostech s kuřárnami, které většina států buduje v nekuřáckých restauracích i jiných společenských prostorách jako nutný kompromis, který uznává i určitá práva neodnaučitelným kuřákům. Za to s přesvědčivostí sobě vlastní šíří informaci, že Svaz pacientů napsal protestující dopis proti poslancům z hnutí ANO, kteří nepřijali protikuřáckou novelu.

Zajímá to ale opravdu naše občany, kteří od politiků žádají úplně jiné služby? Není to jen další politická proklamace? Minimálně čtvrtinu kuřáků nepřijetí zákona nezajímá vůbec,  stejně jako velkou část tolerantních kuřáků, kteří vědí, že absolutními zákazy se nikdy nic nevyřešilo.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…