Jaroslav Michal: První je vždy jen jeden

26.01.2015 12:59

Průkopníkem v poskytnutí možnosti léčby nádorových onemocnění nejmodernější metodou léčby protonovým zářením v pražském protonovém centru je Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. To je první myšlenka, která nás napadne v souvislosti s dnešní zprávou PTC, která nám říká, že smlouvu s tímto zařízením budou mít všechny zaměstnanecké pojišťovny.

Jaroslav Michal: První je vždy jen jeden
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

VoZP ČR je veřejnosti, a to jak laické, tak odborné, dostatečně známa jako zdravotní pojišťovna, která podporuje moderní metody léčby a to nehledě na diagnózu, ke které se vztahují. Ne nadarmo je jedním z jejích hesel, kterými se prezentuje na veřejnosti „VoZP ČR – zdravotní pojišťovna pokroku a nových technologií“. VoZP ČR se kupříkladu jako první přihlásila k nové metodě léčby plicní arteriální hypertenze a ihned jí zařadila do svého sazebníku, čímž umožnila všeobecné užití této metody pro své pojištěnce. Pacienti, kteří mají vysoký krevní tlak v plicních cévách a jsou tak ohroženi na životě dostávají tak novou, mnohem šetrnější léčbu než byla ta, kterou užívali doposud. Současně je VoZP ČR první zdravotní pojišťovnou, která zařadila do svého sazebníku aplikaci kolagenového implantátu do kolenní chrupavky, nebo novou metodu CT virtuální kolonoskopie. A tak bychom mohli pokračovat.

Uzavření smlouvy mezi VoZP ČR a pražským protonovým centrem v roce 2013 předpokládalo v té době ze strany zdravotní pojišťovny notnou dávku odhodlání a nebojím se říci, statečnosti. Pojišťovna věděla, že je to služba pojištěncům, která se jí mnohonásobně vrátí ve spokojenosti a rozšíření možností léčby jejích klientů, ale musela odolávat tlakům ze strany některých politiků, tehdejšího ministra zdravotnictví a zejména naší největší zdravotní pojišťovny VZP, která byla již v tu dobu s pražským protonovým centrem ve sporu a propagovala léčbu v obdobném zařízení v Mnichově. Tato ovšem byla pro pacienty málo komfortní a podle výpočtů nezávislých auditorů i dražší, ačkoliv VZP tvrdila opak. Vojenská zdravotní pojišťovna se z pohledu VZP a některých dalších pojišťoven dokonce ocitla v roli jakéhosi zrádce, který s nimi nechce táhnout za jeden provaz, což v té době znamenalo podléhat vlivu VZP, bojkotovat pražské PTC a to nehledě na zájmy pacientů.

Situace však naštěstí pro pojištěnce a pacienty zaměstnaneckých pojišťoven dopadla dobře a z dnešní zprávy se v podstatě dozvídáme, že v brzké době bude mít smlouvu s pražským PTC každá z nich. Opět kromě VZP, samozřejmě, ale to není zdravotní pojišťovna zaměstnanecká, ale státní. Ta si zřejmě může dovolit dál posílat své pacienty do Mnichova, ačkoliv bychom měli být hrdí na to, že máme jedno z nejmodernějších a nejnovějších protonových center na světě a máme ho tady, v Praze. Být prvním znamená být na očích, mít sílu a odhodlání. Prvním může být vždy pouze jeden. A tou byla, tak jako v mnoha jiných případech, Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. A protože z těch, kteří jí nepřáli, se jistě nikdo neomluví, dovolte, abych se omluvil já za ně za všechny. Ze slušnosti. Ačkoliv jsem jí celou tu dobu držel palce.

Jaroslav Michal

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.