Jaroslav Michal: Sloučení VoZP ČR s jinými zdravotními pojišťovnami by bylo nyní hazardem

05.09.2014 9:15

Na našem trhu zdravotnických informací se opět objevila zpráva o snaze některých politiků sloučit Vojenskou zdravotní pojišťovnu s pojišťovnami Ministerstva vnitra a VoZP ČR.

Jaroslav Michal: Sloučení VoZP ČR s jinými zdravotními pojišťovnami by bylo nyní hazardem
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

Ať už je tato snaha vedena partikulárními zájmy politickými nebo ekonomickými, zcela určitě nebere v úvahu širší okolnosti, které ke vzniku jednotlivých oborových pojišťoven vedly a které zejména v současné mezinárodní situaci opět získávají na aktuálnosti.

Vojenská zdravotní pojišťovna je jednou z nejdéle působících zdravotních pojišťoven na území České republiky. Byla zřízena již 23. prosince 1992 podle zákona č. 280/1992 Sb. jako pojišťovna zaměstnanecká, přičemž zdravotní pojištění provádí na základě uděleného povolení. V tomto roce tedy působí na trhu veřejného zdravotního pojištění již 21 let. Podnět k jejímu zřízení dalo Federální ministerstvo obrany, které si bylo vědomo toho, že v nových podmínkách je třeba vytvořit specifickou zdravotní pojišťovnu, která bude zajišťovat úhradu zdravotní péče vojákům v činné službě a současně plnit v této souvislosti specifické úkoly spojené s Armádou ČR. Jde zejména o ochranu utajovaných skutečností, přístup do vojenských zdravotnických zařízení, do posádkových ošetřoven, do zdravotnické dokumentace vojáků, ale i o správu specifických vojenských fondů vytvořených pro tyto účely příslušným zákonem.  Specifikem Vojenské zdravotní pojišťovny ČR je tedy zákonem definovaný vztah právě k Armádě ČR. Žádná jiná pojišťovna takto definovaný právní vztah k jedné skupině pojištěnců nemá. To se promítá do řady činností a oprávnění, které vůči vojákům profesionálům, ale i ozbrojeným silám NATO působícím na území České republiky má. Současně je VoZP ČR otevřena široké veřejnosti a umožňuje tak výhody spojené s péčí o armádu poskytovat všem svým klientům.

Česká republika se v rámci svých závazků v NATO zúčastňuje už řadu let různých mírových misí, které jsou spojeny s nebezpečím pro profesionální vojáky, kteří s nasazením svého vlastního života brání daleko za našimi hranicemi i za hranicemi členských států NATO principy demokracie a boje proti terorismu. Je to jedna ze základních doktrín NATO a účast našich vojáků je nejenom ctí, ale i povinností vůči ostatním členům NATO a EU. Tato účast je samozřejmě spojena s vytvářením nadstandardních podmínek pro preventivní i aktuální zdravotní péči pro profesionální vojáky i pro koordinaci této péče s ostatními členskými státy NATO.  VoZP ČR má vytvořen komplexní program péče o novodobé válečné veterány a jejich rodinné příslušníky a jenom velice těžko je v této oblasti vzhledem ke svým zkušenostem, tradici a úzkému sepětí s Armádou české republiky a Ministerstvem obrany nahraditelná.  Česká republika přinesla jenom v poslední době velikou oběť na oltář boje proti terorismu v podobě smrti pěti vojáků v rámci mírové mise v Afghánistánu a rozhodně se nedá říci, že by v celosvětovém měřítku pokračoval vývoj k větší bezpečnosti a k omezení výdajů na zbrojení. V současné době Česká republika uvažuje o převzetí mírové mise na Golanských výšinách na hranici mezi Izraelem a Sýrií, a to rozhodně není klidné a bezpečné místo k životu. Přitom kontingent, který bychom do této oblasti vysílali, by v celkovém počtu převyšoval 150 vojáků. A nemusíme chodit tak daleko. Bezpečnostní situace se komplikuje i na samé východní hranici Evropské unie. Ukrajina se stává středobodem nestability v této oblasti a to nutí vojska členských států NATO k vyšší bdělosti a připravenosti na případné nenadálé události. A to se samozřejmě týká i naší armády.

Těžko uvěřit, že by někoho v této situaci napadlo zrušit zázemí pro proplácení zdravotní péče  a poskytování nadstandardních programů a vytváření velice specifických podmínek pro profesionální vojáky, kteří ve velice obtížných podmínkách riskují zdraví i životy pro větší klid našich duší, jejichž těla jsou pohodlně usazena v prostorných obývacích pokojích před velkými televizními obrazovkami, na kterých sledujeme téměř v přímém přenosu bojové situace, do kterých se profesionální armády NATO v různých částech světa dostávají. To by mohl snad pouze sebevrah anebo člověk, který si není vědom dosahu své vlastní odpovědnosti, která z jeho postavení vyplývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VoZP

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Přituhuje

11:34 Jiří Weigl: Přituhuje

Denní glosa Jiřího Weigla