Jaroslav Pomp: Oleo Chemical nikdy neobchodoval s LTO

24.11.2017 12:00

V Parlamentních listech v rubrice Názory v článku s titulkem „Neznám ani jeden případ, kdy by se nejednalo o záměr neplacení daní“, byly uveřejněné zavádějící informace, které poškozují jméno společnosti Oleo Chemical.

Jaroslav Pomp: Oleo Chemical nikdy neobchodoval s LTO
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Finanční úřad, ilustrační foto

Zásadní fakta vyznění článku zcela popírají:

  • Oleo Chemical, a.s., nikdy neobchodoval s lehkými topnými oleji (LTO).
  • Oleo Chemical, a.s., nakupoval vstupní suroviny pro výrobu za srovnatelné ceny v daném čase a prostoru.
  • Finanční úřad postihl "náhodně" vybranou společnost Oleo Chemical, a.s., aby ručila za závazky třetích osob, o kterých nevěděla ani vědět nemohla.

V uvedeném článku o podvodech při obchodování s lehkými topnými oleji je společnost Oleo Chemical zcela nepravdivě uváděna jako příklad obcházení daňové legislativy, což poškozuje její dobré jméno. Společnost Oleo Chemical se v současnosti snaží s novým vedením vyřešit svou tíživou situaci, která mimo jiné vznikla neoprávněným zásahem finančního úřadu, reorganizací.

Jak se finanční úřad pokouší svévolně zlikvidovat vybraný daňový subjekt?

Společnost Oleo Chemical, a.s., v letech 2011 a 2012, tj. před vydáním zajišťovacích příkazů, plnila veškeré své daňové povinnosti řádně a včas. Důvodem pro vydání zajišťovacích příkazů byla skutečnost, že třetí osoby neuhradily své daňové povinnosti. Tyto třetí osoby byly společnosti, které nebyly přímým dodavatelem společnosti Oleo Chemical, a.s., které společnost neznala a ani s nimi nebyla v kontaktu. Nadto, finanční úřad u těchto společností rezignoval na výběr daní, nečinně přihlížel řadu měsíců nehrazení daní těchto osob mlčky a bez relevantního zásahu, ačkoli toto porušování daňových povinností měl a mohl zjistit, a také zastavit (na rozdíl od Oleo Chemical, a.s., která neměla možnost donutit tyto společnosti plnit své daňové povinnosti). Tímto postupem právě finanční úřad umožnil, že způsobená škoda na výběru daně dosáhla několika milionů. Teprve po uplynutí mnoha měsíců, začal finanční úřad konat a zjistil, že třetí osoby, které uvedenou škodu způsobily, již v mezidobí zanikly.

Proto hledal v řetězci firem, které zboží do ČR dovážely, subjekt, který by mohl místo zaniklých osob postihnout. Zcela neopodstatněně zvolil právě Oleo Chemical, a.s., společnost, která měla veškeré daňové povinnosti spojené s nákupem, zpracováním a následným prodejem produktu uhrazeny.

Finanční úřad se tak opakovaně pokouší postihnout svévolně vybrané subjekty za daňové prohřešky třetích osob. Za nevybrané daně, o kterých postižené subjekty nevěděly a vědět ani nemohly. Tím se finanční úřad snaží napravovat škody způsobené vlastním pochybením, protože nekonal včas.

Jaroslav Pomp
mediální zástupce Oleo Chemical, a.s.

článek "Neznám ani jeden případ, kdy by se nejednalo o záměr neplacení daní" najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla