Jaroslav Světlý: Obžalovaní nezpůsobili škodu

16.12.2019 13:44

Tak znělo rozhodnutí soudu v kauze armádních důstojníků, kteří jsou stíháni za údajné machinace s prodejem vyřazené bojové techniky. I přes jednoznačné přesvědčení o jejich nevině, vrchní soud jako odvolací instance rozsudek zrušil a nařídil došetření případu. Případ se tak vrací na úplný začátek a hrozí, že celá kauza skončí blamáží.

Jaroslav Světlý: Obžalovaní nezpůsobili škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Jako naprosté selhání orgánů činných v trestním řízení je označován případ, kdy byla pětice vysokých armádních důstojníků v čele s generálem Vladimírem Halenkou obviněna z machinací při prodeji staré bojové techniky a hrozily jim tresty odnětí svobody až do výše 12 let. Většina z nich přišla o zaměstnání, nejvýše postavený z nich, brigádní generál Vladimír Halenka, se dosud léčí z posttraumatické stresové poruchy.

"Dvakrát jsem byl za tuhle zemi ve válce, mám nějakou profesní čest. Je to vykonstruovaný nesmysl," hájil se generál s odkazem na svou vojenskou čest.
 
Šlachtova razie

Celá kauza začala obrovskou razií v roce 2015 a obviněním z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty zasahovala na ministerstvu obrany, Generálním štábu i v místě bydliště obviněných.

ZDE

Po 4 letech soudních tahanic se ale prokázalo, že se žádný trestný čin nestal a pětice mužů naopak postupovala v souladu se zákonem.

"Za těchto okolností pak k údržbě typově zastaralých vozidel bojové pěchoty i tanků z doby studené války nebyl důvod držet počet náhradních dílů včetně motorů na tyto pásové prostředky v množství, které často převyšovalo počty funkčních kusů techniky," stojí v odůvodnění rozsudku.

ZDE

Soudkyně Městského soudu v Praze byla navíc pohoršena postupem policie a státního zástupce v přípravném řízení.

"Orgány činné v trestním řízení v této věci naprosto selhaly. My jsme nedošli k závěru, že by byla způsobena jakákoliv škoda. Stejně tak nebyl zjištěn žádný úmysl škodu způsobit…“, konstatovala soudkyně v rozsudku na sklonku minulého roku.

Pochybná obžaloba

„Celá obžaloba stojí na dvou vytržených smlouvách z celých desítek, možná stovek smluv, které byly uzavřeny mezi VOP a ministerstvem obrany,“ uvedla soudkyně s tím, že na základě zjištěných skutečností neměla být podána ani obžaloba:

„Důvodné pochybnosti o způsobené škodě byly orgánům činným v přípravném řízení trestním známy již před podáním obžaloby a v případě, že by tyto orgány nakládaly s důkazním materiálem v souladu se zákonem, nemohlo by dojít za dané důkazní situace ani k úspěšnému podání obžaloby.“

Manipulace s důkazy

Během soudního řízení se navíc ukázalo, že policie nezákonně manipulovala s důkazy v neprospěch obžalovaných, kdy zamlčela některé znalecké posudky nebo upravovala přepisy odposlechů:

„Uvedu větu, která zazněla: on mi ten seznam nedal, to vím jistě, on mi ten seznam nedal. A v přepisu odposlechu se objevilo: on mi ten seznam dal, to vím jistě, on mi ten seznam dal,“ řekla obhájkyně jednoho z obžalovaných.

Soudkyně ve svém verdiktu poukázala i na to, že obžaloba manipulovala se znaleckými posudky.

„Obžaloba z vyšetřovacího spisu vybrala jen posudek, který se jí hodil, zatímco jiný, samotnými vyšetřovateli objednaný posudek, který vinu Halenky a spol. vyvracel, zatajila“

ZDE

Dozorující státní zástupce Pavel Prygl podle soudu nijak nereflektoval rozdílné závěry znaleckých posudků. „Znalecký posudek do spisu ani nezaložil a neumožnil tak znalci, aby své závěry před soudem skutečně mohl obhájit. V důsledku těchto skutečností proto soud ani obhajoba neměli jakoukoliv možnost vyhodnotit diametrální nesoulad mezi dvěma znaleckými posudky.“
 
Ačkoliv soud takové jednání označil za „nezákonný postup orgánů činných v přípravném řízení“, nesmyslná kauza nekončí.

Vrchní soud vše vrátil na začátek k řádnému došetření.

Kriminalisté, kteří vykonstruovanou kauzu hnali před soud, teď budou muset pod dohledem žalobce vše znovu řádně objasnit.

ZDE

Znovuotevření kauzy ovšem ublíží nejvíce nezákonně obviněným, kteří už za 4 roky dlouho trvající soudní tahanice ztratili vše -  zaměstnání, dobré jméno i zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

15:28 Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

Jak praví staré české přísloví, opakování je matka moudrosti. Proto si dovolím zopakovat výroky před…