Jaroslav Tauchman: Přemysl Sobotka příštím českým prezidentem? Ne, to není vtip...

26.09.2011 21:18

Druhá nejzávažnější zpráva, kterou přinesl páteční sněm liberecké ODS, vyzní pro spoustu Liberečáků jako špatný vtip. Je jí oznámení o oficiální kandidatuře Přemysla Sobotky na prezidenta České republiky.

Jaroslav Tauchman: Přemysl Sobotka příštím českým prezidentem? Ne, to není vtip...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Potvrdily se tak dřívější spekulace a nijak netajená přání samotného Sobotky. Přemysl Sobotka přes svou (nebo spíše právě pro ni) názorovou opatrnost a bezvýraznost je ale symbolem posledních dvaceti let v Liberci stejně jako ustálené sousloví Kittner - Syner.

 Přemysl Sobotka svůj sen stát se českým prezidentem poodkrývá tuzemské mediální scéně již řadu let. Je to ovšem jedna z mála věcí, na které má pevný a jasný názor. Autor těchto řádků je přesvědčen, že jistě není sám, který ač bedlivě sleduje naslouchá každému Sobotkovu vyjádření a vystoupení, z drtivé většiny neslyší nic. Kromě tedy floskulí a frází.

Jakkoliv jsou Sobotkovy názory na podstatné momenty české i liberecké politiky záhadou obalenou ve změti nic neříkajících frází a mlžení, o to více zarazí jeho až zuřivý a patetický antikomunismus. U politika, který je absolventem (podle vlastních slov kvůli své kariéře) Večerní univerzity marxismu-leninismu (VÚML), se nelze vyhnout dojmu, že jde o náhradní, ovšem o to více hlasité a agresivní téma, které má za úkol odvést pozornost od témat podstatnějších i vlastní bezradnosti nad nimi.

Byl to rovněž Sobotka, který vedle například Jiřího Kittnera patřil mezi největší zastánce a propagátory nechvalně proslulého Mistrovství světa v lyžování, po kterém zůstaly v Liberci jen dluhy a ostuda. A ten samý Sobotka byl pak jedním z prvních, kteří poté, co už nešlo korupční pachuť po mistrovství skrýt nasládlými slovy o sportovní slávě, hodil přes palubu Kateřinu Neumannovou, když jí označil za hlavního viníka (při čemž ti, kteří na mistrovských dotací mistrovsky bohatli byli a jsou úplně jinde, nikoliv náhodou ve stejné stranické buňce jako Sobotka).

Přemysl Sobotka rovněž nikdy nevěděl o žádné korupci v Liberci a o propojení firem s politiky. Už vůbec ne o provázanosti zdejší ODS se skupinou kolem Syneru, ale třeba po svém setkání s majiteli této firmy v jedné z libereckých restaurací v červnu tohoto roku změnil názor. V jakém stavu zůstalo naše město po téměř dvou dekádách vlády jeho spolustraníků, mu ale již snad někdo vysvětlil. Ačkoliv takový Edvard Kožušník, Sobotkův spolupracovník, favorit a europoslanec ODS za Liberec toho o našem městě asi moc neví, jen se tu za podpory Sobotky nechal zvolit na velice dobře placené místečko v Bruselu.

Říká se, že každý lid má takovou vládu, kterou si zaslouží. Možná je to z části pravda a skutečnost, že ODS postavila jako kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotku o české společnosti jistě leccos vypovídá. Nicméně my ze Severu, kteří Přemysla Sobotku i jeho kamarády známe už takovou dobu, bychom neměli být škodolibí a ostatním v republice přát takového prezidenta. A to ani Pražákům..:)

Jaroslav Tauchman

Vyšlo na serveru nasliberec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…