Jiří Baťa: Lidem dobře není a žvásty šíří pan Macek, říkám já. A akce jede dál

18.01.2012 20:40

Abych byl přesný, viděno a řečeno panem Mackem (Parlamentní Listy, 17.1.2012) je to sice naopak, ale asi by nebylo normální, kdyby to pan Macek řekl tak, jak je v nadpisu článku uvedeno.

Jiří Baťa: Lidem dobře není a žvásty šíří pan Macek, říkám já. A akce jede dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Jestliže pan Macek konstatuje, že se lidé mají dobře, zřejmě tak soudí podle sebe. Aby ne, vždyť svou kdysi velmi pochybnou privatizací Knižního velkoobchodu a výhodnou ženitbou s bohatou nevěstou si jistě život zabezpečil tak, že mu následky vládnutí současné vlády (a předchozí jakby smet), coby dlouholetý  věrný člen ODS, nemohou vůbec, ale opravdu vůbec být na obtíž. Je proto zcela pochopitelné, že má značně odtažitý vztah k lidem, tedy k občanům, kteří mu zřejmě podle jeho měřítek „nesahají ani po kotníky“. Proto také sotva může pochopit jejich nespokojenost, kdy na rozdíl jeho života s miliony se velká část občanů potýká s penězi od výplaty k výplatě. Za tyto lidí se staví řada několika desítek různých občanských iniciativ, aktivit, hnutí, sdružení apod., jejichž činnost však z jistých důvodů neměla potřebnou intenzitu činnosti, ačkoliv nespokojenost občanů nejenže nepovoluje, ale dokonce graduje.

Většina národa je natolik znechucena panujícími poměry a vyčerpána zápasem o holou existenci, že už nemá dostatek energie, času ani chuti se vzepřít. Situace začíná být kritická, je nejvyšší čas aby v naší zemi byly zahájeny změny k lepšímu a lidé čekají, že to za ně udělá někdo jiný. Byli jsme to my, nás šest občanů z různých koutů republiky, kteří jsme se rozhodli zaseknutou loď občanských iniciativ rozkolísat a pustit ji do rozbouřených ekonomicko-politických vln, způsobených dnes již zcela nekompetentní, korupcí prolezlou a nečestnými lidmi vedenou koaliční vládou. To je jen krátké shrnutí toho, proč se prezentuje Holešovská výzva.

A v čem je podle pana Macka nebezpečná? Protože „jejím konečným, veřejně deklarovaným cílem je způsobit pád vlády a změnu osoby prezidenta (správně má být vyzvat vládu a prezidenta k odstoupení) Ale také výměnu některých soudců, státních zástupců či manažerů podniků“ řekl pan Macek. Není od věci doplnit, že Holešovská výzvy také mj. říká, že se navrhuje zestátnit podniky, u kterých bude prokázáno, že byly převedeny do soukromých rukou zjevně neoprávněně. To je to nebezpečí, o kterém pan Macek mluví. Netvrdím, že vše musí být tak, jak je v Výzvě deklarováno, ale představte si, kdyby na tato slova došlo a panu Mackovi by byl majetek zkonfiskován a znárodněn! To aby se bál nejen Macek, ale desítky, ne-li stovky jemu podobných podnikatelů!

Není divu, že pan Macek bude tvrdit, že lidem je dobře a že Holešovská výzva šíří žvásty a že tím tedy vlastně nevidí nejmenší důvod k nějakým Výzvám a požadavkům, notabene proti lidem, se kterými tak pracně tento politický a systémový paskvil od r. 1990 budoval (včetně V. Klause). Vždyť on (Macek) byl jedním z prvních, který zcela netypickým způsobem zprivatizoval (koupil) za 60 milionů korun Knižní velkoobchod (jeho tržní hodnota však byla 500 milionů korun) v době, kdy jednak vykonával funkci místopředsedy vlády a současně vlastnil firmu Telegraf Praha s.r.o., ale také v době, kdy jím samotným (Mackem) donedávna vydávaný týdeník Telegraf měl údajně ztrátu přesahující již částku 50 milionů! Již v té době totiž došlo ke střetu zájmů, když díky jemu a jeho stranickým kolegům z ODS byl na půdě  parlamentu v r. 1992 zablokován zákon, který na podobné případy pamatoval.

Je-li ze strany pana Macka řeč o frustraci a demagogii s odkazem na statistiky ČSÚ, pak lze opáčit stejně, nechť se on sám podívá do statistik, kolik nezaměstnaných, případně bezdomovců  bylo v roce 1990 a kolik jich je v roce 2010. Jím uváděné postavené domy a byty nejsou měřítkem životní úrovně občanů (nemluvě o tom, kolik nově postavených domů s byty je neobsazených pro vysokou cenu), ale kolik lidí má či nemá na živobytí, kolik lidí dosahuje průměrné mzdy cca 24 tisíc korun atd. Tyto skutečnosti pan Macek se svými miliony ani netuší, natož aby je respektoval. Ale rád bude posměšně dávat na odiv frustraci a demagogii představitelů Holešovské smlouvy, jako by jenom právě oni měli být těmi, co žvaní nesmysly. Sám si ale zamést před vlastním prahem nedokáže.

Že se ne vše daří, jak by si signatáři Holešovské výzvy přáli, je pravda. Protože pravdu má pan Macek v tom, že jsou hlasy i proti, které nesouhlasí s touto výzvou. To se ale očekávalo, neboť lidé, jako je pan Macek se vždycky najdou a že nebudou souhlasit, resp. že budou ještě aktivitu hanit a zpochybňovat, to od takových lidí ani nepřekvapuje, spíše se očekává. Boj to nebude snadný a možná ani ne vítězný, ale na rozdíl od mínění pana Macka to všichni signatáři a sympatizanti Holešovské výzvy dělají s vědomím, že jednak v zájmu občanů musí, ale také proto, aby se alespoň pokusili svým potomkům zajistit lepší život, než je čeká od této, případně jim podobných zkorumpovaných vlád a politiků. To je podstata a hlavní cíl snažení a proto ani pan Macek, ani „žvásty“ jiných iniciativu Holešovské smlouvy nezastaví. Buď a nebo! To ukáže čas.

Jiří Baťa


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.