Jiří Bátěk: Ptám se, tedy jsem. V tomto případě místo revoluce raději klid

04.11.2016 15:48

Odpovědi jsou náhrobním kamenem našich otázek. Tedy ty jednoznačné. Správně se tázat je velké umění a ještě větší je udržet si rozumnou míru zvídavosti a kritického odstupu od servírovaných odpovědí.

Jiří Bátěk: Ptám se, tedy jsem. V tomto případě místo revoluce raději klid
Foto: pixabay.com
Popisek: Spánek, ilustrační foto

Například skutečný historik neříká dopředu, kdo byl šmejd, ale přidává i historický kontext a osobní, lidskou rovinu aktéra. To neznamená, že nemusí mít názor. Naopak. Ale nediktuje lidem, co si mají myslet a je si vědom, že jen jedna verze historie neexistuje.

Současná doba je opravdu tragikomická a můžeme jí nazvat duševní kataklysma. Při současných a hlavně budoucích životních problémech, počínaje změnou klimatických podmínek a s tím souvisejícím úbytkem vody, klimatické migrace či úbytkem pracovních pozic v důsledku čtvrté průmyslové revoluce, se zabýváme pro někoho nepohodlnou osobou prezidenta Zemana!

Můžeme však být naprosto v klidu a to z několika důvodů:

Při druhém prezidentském kole byla druhá alternativa punker Karel, který když spí, nic samozřejmě nezkazí. Při vzpomínce na jeho pěvecký výkon u české státní hymny po jeho postupu do druhého kola mne zalije hluboký pocit klidu – mohlo být ještě hůře.

Dobře živená a velmi spokojená, samozřejmě kromě nynějšího obsazení prezidentského úřadu, umělecká fronta a část současného politického establishmentu se zády s osobnostmi typu socioložka Šiklová vyzývající k neklidu je tedy „revoluce“, za kterou má smysl položit život. Posun zde ale jen přeci je. Už se nezastřešují Havlem, ale raději Masarykem. Ano, kde není nic než prázdno, musí být jasně definovaná morální autorita a tou se zastřešit, aby prostý lid poznal, kdo je tady pokračovatelem hrdosti a pevného charakteru.

Kde byly „osobnosti“ při divoké privatizaci? Poukazovali tito lidé někdy na rozkrádání veřejného bohatství a svolávali kvůli tomu demonstrace? Poukazují na to, že se sem dováží hadry, které se šijí za nuzných podmínek kdesi v Asii, často vykoupených dětskou prací? Byli někde na náměstí, když v mobilech společnosti Nokia končil důležitý minerál coltan, který se těžil za šílených podmínek na ilegálních dolech kdesi v Demokratické republice Kongo, jak zdokumentoval třeba Dán Frank Piasecki Poulsen?

Pokud nás opět nějaký Bartoška bude vyzývat k neklidu, doporučme mu mokrý hadr na hlavu, klid a nohy v teple. Pokud mu to nepomůže, běh barevnou podzimní krajinou a panáka becherovky. Pokud ani to ne, psychiatrickou léčebnu Bohnice. Protože věřme, že neklid nám kvalitu potravin nezvýší, pracovních míst nepřibude, v létě při 40stupňových vedrech víc vody nebude a korupce nezmizí.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.