Jiří Berounský: Abychom nezapomněli na kauzu CASA

17.08.2012 21:28

Abychom nezapomněli uprostřed vyšetřování jiných případů na kauzu nákupu letadel CASA a na podivné osudy důležitého svědka možné obžaloby podplukovníka Karla Daňhela.

Jiří Berounský: Abychom nezapomněli na kauzu CASA
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Nedávno o tom referovala všechna média. Nepochybuji, že ministryně Parkanová není zapletena do žádného skandálu, jenž by ji osobně korumpoval, ale na druhé straně si myslím, že i při nákupu letadel se jednalo o lhostejnost s hospodařením se státními penězi, která se stala vlastní vysokým státním úředníkům.

Nesmí být přece jedno, jestli je něco o nějakou tu stovku milionů dražší, nebo levnější. I když to erár zaplatí. A při vyšetřování tohoto přezíravého nezájmu o peníze nás všech se může navíc vyšetřit leccos, co by nebylo ani ministryni, ani stranickým kolegům milé. Hysterická vystoupení ministra Kalouska ve sněmovně i komentáře spolustraníků ministryně by tomu mohla nasvědčovat.

Ale zpět k vojenskému pilotovi Daňhelovi. Ten přišel o prověrku, kterou mu odebral Národní bezpečnostní úřad; jako voják tím přišel o zaměstnání, byl obviněn ze sexuálního styku se čtrnáctiletou dívkou a je vyšetřován kvůli podezření z korupce. Vágnost, nebo i evidentní nepravdivost údajů o některých jeho přečinech může až budit podezření, zda se vlastně nejedná o pokus o likvidaci nepříjemného svědka. Minimálně o likvidaci jeho znedůvěryhodněním před případným soudem.

Dívka, již měl pohlavně zneužít, vzala své obvinění druhý den po Daňhelově zatčení zpátky a navíc – dle článku v Respektu – detektivové prý čekali celý měsíc od výslechu údajné oběti, než pilota zatkli. Několik dnů před tím ovšem absolvoval pilot jiný výslech na Vojenské policii, jenž je prý zcela zásadní. Té předali informace pracovníci Vojenského zpravodajství, kteří Daňhela dlouhou dobu odposlouchávali a dnes jej viní z korupce jak při nákupu oněch transportních letadel CASA, tak při tvorbě koncepce vrtulníků.

Výsledkem sledování Daňhela Vojenským zpravodajstvím byl podnět Národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby Daňhelovi odebral prověrku, což se stalo a pilot neuspěl ani s odvoláním, ani se správní žalobou. Verdikt NBÚ byl nemilosrdný: Karel Daňhel pracoval proti zájmům České republiky. Bez prověrky nemůže v armádě nikdo být. A armáda tak vlastně ztratí i několik milionů, které investovala do jeho výcviku. Ten je totiž v případě pilota ze všech armádních specializací nejnáročnější. 

Větší objasnění celé kauzy nepřinášejí ani členové poslanecké komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, před níž na vlastní žádost vystoupil šéf tohoto zpravodajství generál Ondřej Páleník a předvedl poslancům sestřih z odposlechů podplukovníka Daňhela. Jenže podle svědectví několika členů komise materiál není nijak průkazný a teoreticky by mohl být i tendenčně sestříhán. Více však zveřejnit prý poslanci nemohou.

Hlavní Daňhelův přečin se má týkat jeho vrtulníkové koncepce, s níž ovšem prý souhlasil i generální štáb české armády. Koncepce měla řešit zejména otázku přebytku vrtulníků ruské výroby v české armádě. Daňhel navrhoval složitou verzi výměny našich ruských strojů za americké a licenciovaného opraváře všech ruských vrtulníků v našem zbrojařském koncernu LOM. Při této operaci však měl předat prostřednictvím jakéhosi svého přítele Rusům citlivé údaje o armádních vrtulnících. A to je ten důvod, proč přišel o prověrku a proč byl sledován Vojenským zpravodajstvím. Daňhel i onen přítel předání jakýchkoli dokumentů však popírají.

Konkurenční projekt je neméně složitý. Předpokládá opravy amerických vrtulníků v Aeru Vodochody, jež vlastní soukromé firemní sdružení Penta. Podnik LOM by zkrachoval a o pozemky, na nichž stojí, má prý zájem několik velkých tuzemských firem. Sám Daňhel říká, že na jeho diskreditaci může mít zájem Penta a politici, na něž má kontakty, ale žádný důkaz pro své tvrzení samozřejmě nemá. 

Nic není jednoduché a určitě nebude jednoduché veškeré šetření ve věci nákupu letadel CASA. Výpověď kontroverzního podplukovníka Karla Daňhela neméně, přestože ministr obrany Alexandr Vondra si o něm již zřejmě udělal úsudek: "Jsem si naprosto jist, že zpravodajci postupovali správně a v souladu se zákonem. Nehodlám zpochybňovat kompetenci pana Daňhela jako odborníka pro dopravní letectvo, ale z informací, které mám, jsem přesvědčen, že jeho odebrání prověrky bylo oprávněné." Jenže dnes už člověk nevěří ničemu. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.