Jiří Berounský: Hnutí Úsvit se zřejmě už nevzpamatuje z rozkolu a finančních skandálů

02.04.2015 18:59

Hnutí Úsvit přímé demokracie získalo v minulých volbách čtrnáct mandátů – stejně jako lidovci - když Tomio Okamura využil situace znechucení ze současné politické scény a znechucení ze zavedených velkých stran.

Jiří Berounský: Hnutí Úsvit se zřejmě už nevzpamatuje z rozkolu a finančních skandálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Takový malý, i když zjevně méně úspěšný Babiš. Notabene se Okamura zasloužil – v intencích názvu svého, tehdy ještě úspěšného subjektu – o propagaci přímé volby prezidenta, která rovněž měla přispět k ozdravění české politiky. I díky tomuto hnutí jsme tedy všichni volili prezidenta a národ si zvolil Miloše Zemana.

Dnes už je ale všechno jinak. Hnutí je v troskách, sám Tomio Okamura a jeho pravá ruka Radim Fiala jsou – dle tisku – ze strany vyloučeni a nevíme, zda dosud platí idea přetvoření hnutí v jakousi ideologickou sběrnu všech, dosud neúspěšných malých konzervativních stran.

A zda trvá zájem o hnutí ze strany známého pražského developera Zbyňka Passera, který by rád na ruinách subjektu vybudoval – jak sám řekl - nový evropský projekt, ne nepodobný americké Tea party.

Ještě připomeňme, že ten evropský projekt znamená na příklad spolupráci s francouzskou protiunijní populistkou Marine Le Penovou.

Hnutí samo je dnes nejen v rozkladu, ale je i střetem několika trestních oznámení a vzájemného obviňování z propadu financí subjektu. Pozoruhodná je i skutečnost, že z poslanců je jediným členem hnutí předseda parlamentní frakce Marek Černoch.

V pokladně rozpadajícího se subjektu je něco přes deset tisíc korun, což přimělo revizní komisi hnutí pod vedením Jiřího Štětiny k rozsáhlé kontrole. Komise i bývalý předseda hnutí nabízejí pochopitelně odporující si tvrzení.

Podle komise by měl Okamura vrátit do stranické pokladny přes půl milionu korun, které si prý nechal proplatit za předvolební kampaň pro doplňovací senátní volby a evropské volby.

Pochybnosti se prý také týkají vysokých částek za poradenské a reklamní služby, Okamurou sjednané. Tyto společnosti, většinou neznámé, prý inkasovaly za podklady k Okamurovým rozhovorům – ano, budete slyšet správně - až šest tisíc korun za hodinu.

Komise proto doporučuje, aby byly smlouvy vypovězeny a nové neuzavírány. Podle Okamury jsou nesrovnalosti v hospodaření subjektu komplotem jeho nepřátel, kteří údajně jen kryjí rozsáhlé zpronevěry a proto Okamura podal na vlastní stranu trestní oznámení. 

I příklad Úsvitu Tomia Okamury se zdá ukazovat na to, jak narychlo utvořená hnutí nemusí sdružovat ty nejodpovědnější politiky a jak nemusí mít proto dlouhé trvání. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.