Dítě hermafrodit a česká omezenost. Film Úsvit okouzlil Čulíka a tleskaly mu Vary

02.07.2023 11:14

SPOLEČENSKÝ MONITORING Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se rozplývá nad detektivním dobovým dramatem Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, které v meziválečném období třicátých let řeší současné téma nevyhraněného pohlaví. Film měl premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. Podle režiséra se oproti třicátým letům naše společnost v otázce jinakosti nijak neposunula.

Dítě hermafrodit a česká omezenost. Film Úsvit okouzlil Čulíka a tleskaly mu Vary
Foto: Screen Youtube
Popisek: Z filmu Úsvit

Děj se odehrává na Slovensku na sklonku třicátých let. Do Tater přijíždí těhotná lékařka Helena spolu s manželem, ředitelem továrny, který zde má vystavět pokrokové město Svit. Vzorem je baťovský Zlín. Jejich plán ale naruší záhadný nález mrtvého novorozence na dvoře fabriky a příjezd policie.

Zemřelé dítě má mužské i ženské pohlavní orgány. Prodejní příslušníci kontrarozvědky to bez hlubšího vyšetřování označí za akci komunistů. Lékařce Heleně okolnosti nesedí a tak začne po pachateli pátrat na vlastí pěst, aby zjistila, že byla velká snaha zamést věci bez jakékoliv diskuse raději tzv. pod koberec a ututlat.

„I na dnešní dobu jsou to témata hodně peprná, kontroverzní a zajímavá. Ten film je mnohem současnější, než se zdá být,“ upozornil režisér Matěj Chlupáček s tím, že se snažili film udělat co nejmainstreamovějším způsobem, aby všichni diváci, i kteří s tím tématem nepřišli v životě do styku, byli skrze postavu Heleny filmem provedeni a na konci porozuměli, o čem se snaží vyprávět.

Pokud jde o tuto jinakost zasazenou do baťovského světa, tak se oproti třicátým letům naše společnost podle režiséra příliš neposunula. „Film se odehrává na Slovensku, a když se podíváte na to, co se na Slovensku v posledních měsících děje, tak si myslím, že je to horší a horší.“ podotkl pro Českou televizi s tím, že dobře toto srovnání vystihuje anglický název filmu: We Have Never Been Modern (Nikdy jsme nebyli moderní)

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík neskrývá nadšení z toho, jaké téma Chlupáčkův film otevírá. „I když je jeho film historický, vlastně je nesmírně aktuální a on sám je velmi vděčen, že žije v zemi, jako je Česká republika (a zahrnul do toho i Slovensko), kde směl takovýto film natočit, protože, jak uvedl, dnes existuje celá řada evropských zemí, kde by takovýto film natočit nesměl,“ uvádí ve svém komentáři k filmu Úsvit.

Čulík v této souvislosti poukázal na ostudnou mnohahodinovou parlamentní debatu v Praze ve čtvrtek 29. června, kdy poslanci za KDU-ČSL, SPD a ODS svorně odmítali schválit právo na jednopohlavní manželský vztah. „Nejblbější postavy ve filmu hovoří přesně tak, jak mluvili ve čtvrtek 29. 6. v Poslanecké sněmovně poslanci KDU-ČSL, SPD a ODS. Možná měli Chlupáček a Šifra štěstí a za pár měsíců či let by už možná takovýto vynikající film natočit v České republice nebo na Slovensku nesměli,“ pokračuje Čulík

„Chlupáčkův výrok o aktuálnosti tématu tohoto filmu byl více než trefný. Chlupáček se do dnešní situace v České republice nemohl trefit víc,“ pokračuje Čulík.

„Prosím, nezapomeňte na něj, ten film je absolutní bomba. Musíte ho vidět,“ apeluje šéfredaktor Čulík na své čtenáře s tím, že velký sál hotelu Thermal bouřlivě tleskal po celé dlouhé závěrečné titulky. Film zatím vidí jen diváci karlovarského festivalu, do běžné distribuce v kinech se dostane až 5. října 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bacha, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 02.07.2023 13:36:01
když je něčím nadšen Čulík, tak to bývá velice sporné. A problematické. Jistě, jestliže je někdo hermafrodit, tak to je složitá věc a nevím, jestli někdy nastane doba, kdy lidé budou vědět, jak se k takovému člověku chovat. Já to tedy nevím. Ono taky - kdy jste takového člověka potkali. Že by vám to řekl.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …