Jiří Berounský: Policie koná?

14.08.2012 7:31

Jsou to už ty velké ryby? Nevíme: Asi jen ty průměrné, ale policie koná, to je to hlavní. Takhle asi nějak přijímá občan tu zprávu o razii na CzechInvestu. Státní zastupitelství se ke kauze zatím nevyjádřilo, nevíme, co je pravda, a co ne, ale to, co – dle Lidových novin – zatím víme, na moc čisté aktivity vedení agentury nevypadá.

Jiří Berounský: Policie koná?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Ale po pořádku. Státní agentura CzechInvest je úřad, který láká do České republiky zahraniční investory a rozděluje při tom – jak praví citovaný list – z eurofondů desítky miliard. Pro zahraniční investory vyhledává pozemky a budovy a při tom onou uskutečněnou zahraniční investicí zvyšuje v tom kterém regionu zaměstnanost, protože při jakékoli výrobě je třeba řídící personál a manuální pracovníci.  

Agenturu založil již v roce devadesát dva ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Nejúspěšnější léta úřadu jsou spjata s érou tehdejšího ředitele Martina Jahna, který vedl agenturu v letech devadesát devět až dva tisíce čtyři. Po té, až do roku dva tisíce šest figuroval nestraník Jahn jako místopředseda vlády pro ekonomiku v levicových vládách a potom přešel úspěšně do soukromé sféry; do vedení Škody Auto a pak přímo do koncernu Volkswagenu.  

Jeho následovníkem se stal Tomáš Hruda, po jehož odvolání tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem v roce dva tisíce sedm odešla na protest z agentury většina tehdejšího vedení. Ke konci téhož roku pověřil Martin Říman vedením agentury Alexandru Rudyšarovou, která však údajně poskytovala část zakázek spřízněné firmě a byla nahrazena současným ředitelem, jímž je Miroslav Křížek. Stalo se tak v roce dva tisíce deset. Alexandra Rudyšarová vešla ve známost i jako mediální poradkyně bývalých manažerů Mostecké uhelné.  

Jmenováním ředitelem Miroslava Křížka se už dostáváme do současnosti. Ředitele Křížka, původně pedagoga na pražské Vysoké škole ekonomické, podnikatele a spolumajitele osmi soukromých firem, zastupitele Prahy 13 za ODS, policisté totiž podezírají ze zmanipulování několikerých soutěží, souvisejících s činností agentury. Jedním z vítězů zakázky za jednačtyřicet milionů se stal na příklad i Institut podnikání při Vysoké škole ekonomické, jenž před šesti lety zakládal a poté čtyři roky vedl právě Miroslav Křížek.   

Současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se zdá nekompromisní; říká totiž: "Prokáže-li se, na základě vyšetřování policie nebo mnou zadaného auditu, trestně právní odpovědnost generálního ředitele CzechInvestu, samozřejmě ho okamžitě odvolám."  

Satisfakci by rovněž pociťovala protikorupční organizace Transparency International, která tvrdí, že aktivitu kriminalistů v tomto případě vyvolala právě ona. Netřeba dodávat, že za současného stavu mezi vládnoucí koalicí a opoziční sociální demokracií by i sociální demokraté odvolání ředitele Křížka uvítali. Dle slov Jana Mládka, stínového ministra financí za ČSSD, lze pozorovat postupné oslabování agentury, která bývala aktivní institucí, přispívající k hospodářskému růstu.  

Lidové noviny píší, že agentura zprostředkovala za dobu celé své existence asi tisíc osm set investičních projektů, což prý představovalo asi sedm set patnáct miliard korun investovaných prostředků a vytvoření necelého čtvrt milionu pracovních míst. Mezi největší úspěchy agentury patří jak zprostředkování výstavby automobilky Peugeotu a Toyoty v Kolíně, tak automobilky Hyundai v Nošovicích. Výstavba obou automobilek ovšem přispěla ke značné závislosti průmyslu České republiky na automobilovém odvětví, což vedlo i k onomu hanlivému označení i pravdivé skutečnosti, že Česká republika funguje jako obří montovna automobilů.  

Na negativa bývalé vládní proinvestiční politiky upozorňoval i Mirek Topolánek, neboť dotování vzniku nových pracovních míst a možná neúměrně vysoké daňové úlevy pro investující firmy znamenaly pro státní rozpočet nemalé výdaje i pokles příjmů. Role CzechInvestu se tak posunula zejména do oblasti správy a rozdělování fondů Evropské unie, zejména na podporu menšího a středního podnikání.  

Ať už bude činnost agentury jakákoli, je nezbytné, aby byla provozována ku prospěchu státu a nemusela být předmětem vyšetřování kriminalistů jako jiné státní organizace.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.