Jiří Kalát: Trestat je třeba osadníky, ne všechny Izraelce

17.10.2014 12:17

Člověk si nevybere místo, kde se narodí, a ani to, komu. Nemůže se rozhodnout, jestli bude bílý, černý a nebo žlutý. To jsou jen některé věci, které za něj rozhoduje život. Do svých osmnácti se nemůže rozhodovat i o dalších věcech. Jen těžko se bude stěhovat od rodičů a vládu svého státu také (legálně) asi nezmění. Jenže poté už je člověk plně zodpovědný za své činy, tedy i za to, kde studuje nebo pracuje. Pokud je jedno či druhé na okupovaných územích, dopouští se zločinu a aktivně se podílí na okupaci.

Jiří Kalát: Trestat je třeba osadníky, ne všechny Izraelce
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Jednou z posledních věcí, kterou ve Svaté zemi udělal bývalý český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, byla návštěva univerzity v izraelské ilegální osadě Ariel. Za to se mu dostalo silné kritiky z palestinské strany, ke které se však připojili i politici jiných zemí. Byl prvním unijním velvyslancem, který něco podobného učinil. Bylo mu vyčítání, že svoji cestou dodává této škole, a potažmo celé osadě, punc legitimnosti. To v době, kdy Evropská unie, stejně jako Spojené státy, výstavbu osad kritizují. Pojar jel na tento výlet dobrovolně, bez pověření nebo nutnosti, prostě se jen chtěl podívat na školu, o níž se „píše v médiích a chtěl se na vlastní oči přesvědčit, jaká je zde situace a jak univerzita funguje.“ Jenž on není jen turista, jeho kroky reprezentují stanoviska České republiky, a i ta nejsou osadníkům příliš nakloněna.

Minulý týden se více jak 1350 akademiků z celého světa podepsalo petici odsuzující akademický bojkot Izraele. Je to reakce na petice minulé, kdy naopak akademici vyzývají k bojkotu Izraele. V této nové petici se uvádí: „My, níže podepsaní akademici, energicky podporujeme svobodu projevu a svobodnou diskusi, a jsme proti fakultnímu nebo studentskému bojkotu izraelských akademických institucí, vědců či studentů.“

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pondělí odsoudil neustále pokračující výstavbu nelegálních izraelských osad v Palestině. Stejně tak odsoudil provokace, odehrávající se na svatých místech v Jeruzalémě. Právě výstavba osad je jednou z nejzákladnějších obstrukcí k vytvoření prostředí pro možné vyjednávání mezi Izraelci a Palestinci. Jsou nelegální podle mezinárodního práva a jejich neustálé rozšiřování přináší vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahu stále ostřejší kritiku světové společenství. Izrael se tak díky tomu dostává do stále větší izolace.

Rozšiřování osad, tedy pokračující okupace, by samozřejmě nebylo možné bez osadníků. Těmi nemusí být pouze lidé, kteří na okupovaných územích bydlí, ale i ti, kteří tam studují, učí nebo jakkoliv profitují z této činnosti. Svoji univerzitu si každý vybírá sám a stejně tak i svoje zaměstnání. Za tuto volbu by pak měl nést důsledky. Bojkot svého akademického rozvoje a možností dalšího studia je jedním z nich. Okupace je válečný zločin. My bychom měli zločince trestat, nikoliv podporovat.

Pak je tu však otázka, co je přípustné a co nikoliv. Jsou lidé, kteří vidí Izrael jako kompletní kolonizační projekt, a proto považují celý Izrael za palestinská (podle této teorie tedy okupované) území. Hnutí BDS (Boycott, Divestment and Sanctions Movement) chce bojkotovat celý Izrael a tedy vše izraelské. To však rozhodně není ta nejlepší cesta k nějakému smíření. Na univerzitách v Tel Avivu, v Jeruzalémě (západním) i všude jinde v Izraeli studují stovky i tisíce studentů, kteří chtějí mír s Palestinci, nesouhlasí s okupací a snaží se najít správnou cestu. Ti by rozhodně neměli trpět kvůli bandě osadníků a jejich politické klice.

Izrael si v roce 1948, 1967 i 1973 vybojoval své právo na existenci. Zaplatil ze něj krvavou cenu. Možná to bylo tvrdé, z našeho dnešního pohledu to možná nebylo úplně morální, ale jiná doba si žádala jiné činy. Uvědomme si jen, co se dělo v Evropě a jinde na světě (a to i tom „svobodném“) jen pár let před tím. Zabrání západního břehu Jordánu je však něco jiného. Okupace byla zločinem v roce 1967, stejně jako je jím v roce 2014. Právo existence tedy ano. Právo okupace nikoliv.

Pokud má být někdo potrestán bojkotem, tak ten, kdo se dopouští zločinů ze své vůle, nikoliv proto, že se někde narodil a vyrostl.

Několik poznámek na závěr:

Britský parlament vyzval tento týden vládu, aby uznala Palestinu jako stát. Pro návrh hlasovalo 274 poslanců, proti pouze 12.

Pro tento rok byl zrušen palestinský Oktoberfest. Tato oslava piva konaná v malé křesťanské vesnici Taybech na Západním břehu, kde se vaří pivo stejného jména, vždy spojovala lidi a přiváděla každoročně do obce stovky turistů, konzulů i dalších pracovníků ambasád.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v úterý řekl, že Francie uzná palestinský stát pouze v případě, že to napomůže uzavření míru. Tedy nikoliv jen jako symbolické gesto.   

Během posledních svátečních dnů, které jsou společné pro muslimy i židy, policie zakázala vstup všem muslimským mužům pod padesát let do mešity Al-Aksá i jejího okolí. Protesty se rozhořely zvláště poté, co do posvátného okrsku byli pouštěni židovští pravicoví extrémisté.  

V úterý byla zapálena mešita v obci Aqraba na západním břehu Jordánu. Podle palestinské policie se jedná o práce izraelských osadníků. V minulých dnech byli dva z nich, z osady Tapuah, zatčeni za zbití arabské ženy, která sbírala olivy.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …