Jiří Košťák: Neslavil jsem. Listopad 89 byl zinscenovanou fraškou Stb

17.11.2015 10:49

Žádné fanfáry, žádné oslavné transparenty či mávátka. Trapné ticho. A já, když jsem si vzpomněl na „Velkou hadrovou revoluci“ z listopadu 1989, jsem si šel zhnuseně odplivnout.

Jiří Košťák: Neslavil jsem. Listopad 89 byl zinscenovanou fraškou Stb
Foto: Archiv Jiřího Košťáka
Popisek: Jiří Košťák

Asi tak, jako drtivá většina slušných lidí.  Inu, neslavil jsem.   Většina lidí už procitla a už dávno si uvědomila , že před 26 lety byli podvedeni. Ideálům listopadu 1989 už věří jen pár zatvrzelých a neinformovaných prosťáčků,, anebo ti, kteří na tom převratu zázračně zbohatli a třeba z bývalých veksláků se náhle stali  milionáři.

Dnes už je zcela prokazatelně jasné, že listopad 1989 byl zinscenovanou fraškou. Už kdysi jsem psal, že čekám, až promluví „mrtvý student“ z Národní třídy. A poručík Stb Ludvík Zifčák před dvěma léty promluvil. V rozhovoru pro slovenský časopis Život  prozradil, že listopad 89 byl akcí Stb, ale cílem nebylo nastolit kapitalismus. Ale podílely se  na tom i další tajne služby. Konečně už samotná role poručíka Stb Zifčáka v listopadu 89   je nezvratným důkazem a lecos naznačuje...

Lide byli tehdy vskutku podvedeni. Paní Blanka Bláhová z Hradce Králové už  delší dobu říká : “Že mi ruce neupadly, když jsem zvonila klíči ! Byli jsme podvedeni, moje maminka mi tenkrát říkala, opatrně děvče, abyste  toho jednou nelitovali, a měla pravdu. Co nám za komunistů chybělo,vždyť nám bylo líp .“ Kdysi pracovala v královéhradecké škodovce, tedy v Závodech Vítězneho února, pak dlouho v redakci krajských novin.  Realita kapital ismu je hodně drsná a krutá- nezaměstnanost, arogance, hulvátství, sobeckost, bída ... A lidé jsou zoufalí a přemýšlejí jak přežít. Jistý, významný královéhradecký lékař P.M. veřejně tvrdí, že socialismus měl sve chyby, ale  byly marginální a ve srovnání s dneškem byl socialismus rájem na zemi. A lidé za socialismu byla k sobě vzájemně lepší, slušnější, upřímnější,  dnes se slušnost považuje za slabost.

Osobně mně těší, že stejné, hodně levicové názory vyjadřují i lidé, od nichž bychom to nečekali. Například chartistka, disidentka  a spisovatelka Lenka Procházková na svém webu v obsáhlem článku mimo jiné napsala“... Většina lidí si v roce 1989 nepředstavovala, že změna režimu se zvrhne do kapitalsmu, který nota bene nedodržuje ani vlastní pravidla. Mnozí doufali, že navážeme na ideály obrodného procesu. Že bude svoboda tisku, že se otevřou možnosti drobného podnikání a soukromého zemědělství, ale,  že velké podniky zůstanou státu. Jistě si nepředstavovali, že i vodu prodáme  zahraničním firmám a že část polí a lesů věnujeme církvím, “píše Procházková mimo jiné.

A znovu proto přiznávám, výročí listopadu 1989 jsem neoslavoval., ale proklínal.  Podvod a předem dohodnutá fraška si žádný potlesk a oslavy nezaslouží.

A tak jen zbývá doufat, že se snad někdy naplní slova písně , kterou kdysi zpíval americký zpěvák Dean Reed žijíci v tehdejší NDR  -  We shell over come--- jednou budem dál, jen sílu mít, jen víru mít. jednou budem dál, já vím.“ No snad tomu tak jednou bude.  Snad...

Jiří  KOŠŤÁK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.