Jiří Košťák: US Army se představili i umělci, co podepsali antichartu

01.04.2015 8:29

Spanilá demonstrativní jízda americké armády nazvaná Dragoon ride, už dneškem končí. Tento podivný „plechový cirkus“ budil vášně. Jední ho až hystericky vítali, jiní dávali najevo svůj protest a nesouhlas.

Jiří Košťák: US Army se představili i umělci, co podepsali antichartu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Podle mne to bylo legrační, a pokud americký konvoj měl kohosi (prý Rusko) zastrašit, tak, to se nepovedlo. A myslím, že se Rusové museli spíše válet smíchy, zejména v okamžiku kdy se jeden z obrněných transportérů na české skvělé silnici  téměř rozsypal a museli ho odtáhnout. A kdoví, bude-li kdy ještě bojeschopný. I další americká vozidla měla údajně problémy, jiným  zase došly pohonné hmoty. Zkrátka komedie se vším všudy... Této vojenské techniky se má někdo bát? To je úsměvné, a spíše ostudou, ne však naší. Vítat , či nevítat konvoj, má každý občan právo. Snad jen ony „vítací delegace a naorganizované průvody, či  nadšené řady  „pracujících a mládeže (proč chyběli pionýři?)  “ kolem trasy konvoje,  mi připadaly až příliš vřelé, neupřímné i poníženě servilní. To je můj pohled.

Český lid je však vtipný a umí na každou situaci zareagovat.  Proto se mi líbí názor, že možná ti samí lidé budou třeba za několik let stejně nadšeně vítat čínskou osvobozeneckou armádu ! Konečně František Ringo Čech na toto téma před časem namaloval obraz nazvaný „Občané a  zvířátka nadšeně vítají čínskou osvobozeneckou armádu.“ Vtipné, udeřil hřebík na hlavičku.

No, a v úterý 31.března se v areálu Ruzyňských  kasáren konal koncert pro americký vojenský konvoj - podle Hospodářských novin nazvaný „Ahoj  kluci americký „. To mne pobavilo a říkal jsem si,  zda pro „ americké hrdiny“ nebudou vystupovat ti samí umělci, kteří 28. ledena 1977 v Národním divadle  tak nadšeně podepisovali antichartu a odsuzovali snahy imperialistů rozvracet socialismus.  Bylo by to legrační.  A jako bych to přivolal ! Je to komické  a paradoxní . Americkým vojákům se v programu skutečně představili kumštýři, kteři jsou signatáři anticharty !   Například Petr Janda, Jiří \Suchý, jen Pavlína Filipovská, která antichartu podepsala mezi prvními, tentokrát chyběla..  Na seznamu umělců,  kteří podesali antichartu, který je na internetu,  například nechybí Zdeněk Svěrák, Jan Tříska, či  Dagmar Veškrnová, Eva Pilarová... A mohl bych pokračovat.  Inu, ti, I kteří vystoupili na děkovném koncertě americké armádě, a přitom podepsali antichartu  a třeba vystupovali před rokem 1989 na slavnostech míru a přátelství se Sovětským svazem, zřejmě ztrácejí pamět a nemají svědomí.

Zde platí trvalá moudrost Jana Wericha. Kdysi řekl, že  někteří kumštýři (on řekl komedianti) jsou jak prodejné děvky.  A jsou ochotní , aby se zalíbili, sloužit a posluhovat každému, kdo je právě u moci, a občas jim od bohaté hostiny hodí ohlodanou kost. Je to vskutku  hluboká moudrost, která nás opět upozorňuje na svou trvalou platnost... A to fakt  za každého režimu. 

Jiří KOŠŤÁK, publicista Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.