Jiří Leschtina: Kdo zplodil Andreje Babiše?

27.05.2015 21:34

„Vy jste zapomněli, že vy jste mne zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice. Kdybyste nekradli, nepodváděli, tak já bych tu nestál.“ To vmetl do tváře poslancům ODS a TOP 09 Andrej Babiš při hlasování o nedůvěře kabinetu.

Jiří Leschtina: Kdo zplodil Andreje Babiše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babišův střet zájmů jako důvod návrhu na vyslovení nedůvěry vládě

A nelze říci, že v té chvíli byl daleko od pravdy. On sám už ale jaksi zapomněl dodat, že to byla zkorumpovaná pravice, ale i úplatkářskými skandály zasažená vládní levice, kdo Babišovi otevřel cestu k pohádkovým ziskům.

Korupční politika dvou posledních pravicových vlád zcela jistě umožnila raketový nástup populistického hnutí ANO. Z tohoto hlediska jsou bezprostředními „zploditeli“ politika Babiše někdejší premiéři Topolánek a Nečas a jejich ministr financí Kalousek.

Přitom je ale třeba stále připomínat, že Andrej Babiš byl už od počátku divoké privatizace součástí mesaliance politiků a průmyslových magnátů, kterou s oblibou nazývá matrixem.

Ministr financí ve sněmovně dlouze citoval z knihy o Miroslavu Kalouskovi, vystihující nejtemnější momenty jeho dlouhé politické kariéry. Tím spíš ale nevypouštějme z paměti řadu záhadných a vysoce podezřelých epizod Babišova podnikatelského růstu.

Například že Babiš, který teď úporně prosazuje zákon o prokazování původu majetku, dodnes tají, kdo financoval rozjezd jeho Agrofertu. Pořád si vystačí s tvrzením, že to byli spolužáci ze studií na ženevském gymnáziu. Přitom na něm vychodil pouze jeden ročník.

Babiš připomněl Kalouskovy styky se zbrojařem Richardem Hávou. Především kvůli němu Kalousek bránil před zrušením ustanovení, že zbrojní obchody musí stát uzavírat přes prostředníky, k nimž patřil Hávův Omnipol.

Pak ale nezapomínejme, že ve stejné době měl Babiš úzké vazby například na tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera z ODS a později na sociálně demokratické ministry vnitra a obchodu Stanislava Grosse a Miroslava Grégra.

Je přitom jasné, že v těch časech, kdy se byznys definitivně propletl s politikou, by bez politických styků Babiš nikdy průmyslové impérium nevytvořil.

Jak úspěšné byly jeho politické kontakty? To si můžeme ilustrovat třeba na privatizaci Unipetrolu. Tuto chemičku Zemanův kabinet přiklepl právě Agrofertu, ačkoliv v soutěži nabídl o tři miliardy méně než britská společnost Rotch.

Lze tedy říci, že stejně jako Kalousek, jsou otci Babišova politického úspěchu Miloš Zeman a Václav Klaus. Vždyť právě za jejich opoziční smlouvy došlo k nejvážnějšímu ohrožení demokratického systému a korupce byla puštěna ze řetězu.

Žádný z těchto politiků ale nikdy nedosáhl takové koncentrace moci jako vicepremiér, ministr financí, majitel průmyslového a mediálního impéria Andrej Babiš.

Kdo ale může zastavit oligarchu, jenž představuje možná větší nebezpečí pro demokracii, než mocenský kartel Zemana a Klause? Rozhodně ne nynější pravicová opozice, dokud za ní bude mluvit Kalousek. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.