Jiří Mánek: Oprava a výbava hájenky na Březníku rozhodně není předražená

11.07.2014 16:55

Reakci Jiřího Mánka, bývalého ředitele Správy NP a CHKO Šumava, na zprávu ČTK týkající se březnické hájenky.

Jiří Mánek: Oprava a výbava hájenky na Březníku rozhodně není předražená
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

V objektu jsou i dvě informační střediska a plánovali jsme ještě úpravu bývalé hospodářské části na místo setkávání čechů a bavoráků, které nabyde významu hlavně po otevření hraničního přechodu Modrý Sloup. Proto jsme chtěli, aby byl Březnik výkladní skříní NP Šumava a sloužil lidem. Na opravu objektu jsme po schválení vedením dostali prostředky od MŽP z programu ISPROFIN.

Objekt je téměř historickou kulturní památkou, se kterou s určitou nadsázkou pojí historie Šumavy a Karla Klostermanna. Z malého bufetu jsme udělali krásné reprezentativní místo pro občerstvení turistů. Správa NP Šumava plní hlavně roli informační a vzdělávací. Vlastní několik informačních středisek do kterých se vložilo téměř sto miliónů korun a za další stamiliony se buduje. To jsou to investice, které se nikdy nevrátí. Od toho tu ale NP je, aby chránil přírodu a sloužil lidem. Březník je nejenom informační středisko, ale také restaurace tak,  jak je to běžné ve všech civilizovaných a kulturních národních parcích na světě. Objekt je vybaven tak, aby sloužil mnoho let. Pouze restaurační část objektu je pronajata obci Modrava, která jako jediný subjekt je schoná jej obhospodařovat i v zimě, protože k objektu udržuje rolbou lyžařské stopy. Nikdo jiný by se tam nedostal. Snížení výše nájemného jsme konzultovali s MŽP, je to hlavně informační a reprezentatnivní prostor Správy NP Šumava.

Je nesmysl, že by mě ministr odvolal pro špatné hospodaření. Správu jsem přebíral s 11 milióny korun na účtech a předal se 180 milióny. A to i tehdy kdy jsem Správu přebíral po rekordních těžbách a tržbách za dřevo a rekordních příspěvcích na činnost od MŽP. Těžili jsme o 2/3 dřeva méně a dostávali na provozu od MŽP o 1/2 méně peněz než za mých předchůdců. Podívejte se na hospodářské výsledky a pak prosím zhodnoťte co je špatné hospodaření a špatné nakládání se státními prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.