Jiří Paroubek: 69 % pro rychlé ukončení války na Ukrajině

25.02.2024 13:15 | Glosa

Podle průzkumu agentury Stem si 69 % českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

Jiří Paroubek: 69 % pro rychlé ukončení války na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Myslím, že toto by měla být klíčová informace pro vedoucí politické činitele tohoto státu, protože více než dvě třetiny jeho občanů si "něco" přejí. V tomto případě by se jednalo o závažné politické rozhodnutí, v rozporu s vládní politikou. Samozřejmě, zajímavé by byly i některé další otázky. Např.: Kolik občanů si nyní přeje přestat s dodávkami zbraní na Ukrajinu a tím eskalovat tento konflikt?

53% občanů si přeje, aby pokračovala pomoc ukrajinským uprchlíkům. Je to ovšem nižší číslo, než jaké bylo při předchozím měření.

Takový vývoj názorů české společnosti se dal očekávat a myslím, že s postupujícím válečným konfliktem, ve kterém, jak se zdá, hrají čím dál více prim Rusové, kteří postupují na řadě úseků 1300 km dlouhé fronty, se bude počet lidí s tímto názorem ještě zvyšovat.

Bohužel, činitelé NATO zatím mluví spíše o eskalaci s tím, že stíhačky F-16, které mají být Ukrajině dodány, mohou útočit i na ruském území. Konstatuji, že činitelé NATO, jmenovitě generální tajemník v tomto případě, ale také řada šéfů států a vlád EU, projevuje ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině stejnou lehkomyslnost, jakou v polovině roku 1914 projevovaly politické špičky rozhodujících evropských zemí: Německa, Ruska, Velké Británie a také Rakouska-Uherska. A krátce po Sarajevském atentátu na rakouského následníka trůnu se rozpoutal celoevropský a následně celosvětový konflikt, který dnes s odstupem nazýváme I. světová válka anebo také Velká válka. Výsledkem konfliktu byly miliony zmařených životů, miliony zmrzačených, obrovské materiální škody a také úplné rozbití politické struktury Evropy a světa. Důsledkem války byla bolševická revoluce v Rusku, fašismus v Itálii a s určitým časovým odstupem také nacistický režim v Německu a nová, II. světová válka.

Češi jsou jako obvykle racionální, byť dnes racionální část české společnosti představuje její mlčící většinu, za kterou se snaží mluvit jakási válečná strana, kterou vytvořila vláda pětikoalice.

Již před dvěma lety jsem volal po mírovém řešení konfliktu ve východní Evropě. K tomu nedošlo. Výsledkem jsou statisíce mrtvých vojáků, ale také desítky tisíc mrtvých civilistů, nedozírné materiální hodnoty.

Pokud jde o Česko, výsledkem tohoto konfliktu je v důsledku růstu cen rozhodujících surovinových komodit, počínaje energetickými surovinami, zemědělskými produkty a průmyslovými kovy, obrovská inflace a razantní pokles životní úrovně českého obyvatelstva. Je dobře, že Češi začínají tyto souvislosti mezi válkou na Ukrajině a poklesem své životní úrovně vnímat. Kdo to ovšem vnímat nebude schopen, je Fialova vláda a jí podporující menšina českého obyvatelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…