Jiří Paroubek: Cesta k sebezničení?

23.11.2018 13:40

Často si v poslední době vzpomínám na slova Jiřího Horáka, zvěčnělého prvního polistopadového předsedy ČSSD, a mého osobního přítele, který vyučoval politologii na vysokých školách v emigraci USA. Připomínal slova někdejšího britského premiéra Palmerstona, který řekl při projednávání problematiky obilných cel v parlamentu svým toryům zhruba toto: „Je mi jedno, jak se dohodneme a jak vysoká obilní cla budou, ale až se dohodneme, tak to držme.“ A tak by měla postupovat dnešní sociální demokracie.

Jiří Paroubek: Cesta k sebezničení?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Vláda, jejíž je součástí, je pokud jde o výsledky velmi úspěšná. Soc.dem. ministři , zj. Maláčová, Hamáček a Toman, podávají velmi dobré výkony. Strana je ve vládě vidět a může se odrazit ode dna, pokud bude řešit věci s přehledem. Může ale také na (hlubší) dno padnout, pokud se dál bude zmítat v dohadech a hádkách o další směr své politiky. Prostě rozhodnutí padlo, bylo by dobré je držet, přestože velcí kmotři typu Růžičky, Pokorného, budou vždy hecovat proti účasti ČSSD ve vládě s Babišem. Jejich koně, tedy Sobotka a Chovanec, svou vládní účast nezvládli a dovedli ČSSD k největší porážce ve volbách v její stočtyřicetiletéleté historii a také na samotný počátek konce její existence. Bohužel i někteří regionální kmotři na jižní Moravě, či v Ústeckém kraji stále ovlivňují situaci tak, aby znemožnili vládní angažmá ČSSD. Zřejmě vůbec nechápou, nebo je jim to úplně jedno, že opustí-li strana vládu, bude kromě odéru poraženého mít ještě odér podrazáka. Lídři strany by se měli spojit v zájmu země, a přestat s věčným zpochybňováním svých předešlých rozhodnutí.

Vždy jsem zastával názor, že je dobré se rozhodnout, třeba špatně, ale rozhodnout se. Samozřejmě, pokud je to rozhodnutí evidentně špatné, je nutné je pozměnit. Ale ta situace teď taková není.

Komická v této záležitosti jsou zejména vyjádření pražských sociálních demokratů. Jejich předseda by se raději měl věnovat svému oblíbenému koníčku boje proti ruským agentům a Zemanovcům, nežli vstupům do vysoké politiky. Po tragickém volebním výsledku v komunálních volbách, které vymetly ČSSD ze všech radnic, by to možná chtělo větší zdrženlivost ve vyjadřování. Navrhovat odchod z vlády, nebo kontribuci od hnutí ANO ve formě převedení ministerstva spravedlnosti do správy sociální demokracie, je návrhem, nad kterým rozum zůstává stát. Jde o zásady, nebo o koryta?

Podobně k tomu přistupují ústečtí sociální demokraté. Připomínám, že v době, kdy jsem byl předsedou ČSSD Ústecko bylo ve volbách nejsilnějším českým regionem. Strana na Ústecku v nedávných volbách zcela shořela. S výjimkou jednoho okresu byla prakticky vymazána z politické mapy kraje. Zkrátka, ústečtí soc.dem. postupují podle zásady: Radili Němcům, prohráli válku…

Jan Hamáček je ve velmi složité situaci. Pokud strana odejde z vlády, bude to znamenat jeho konec jako současného i perspektivního lídra a pak už sociální demokracie mnoho jiných personálních možností nemá. Samozřejmě, že lidé z Růžičkovy stáje, Netolický a Bernard, by se rádi obětovali. Ti by se ale vydali s ČSSD v ústrety neexistujícím levicovým liberálním voličům. V případě, že to tak dopadne a Hamáček skončí jako předseda, pak v jarních volbách do evropského parlamentu bude mít ČSSD výsledek hluboko pod 5% a s prázdným pytlem volebních preferencí se už nic neudělá.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…