Jiří Paroubek: Chystá se vojenská základna USA také u nás?

14.06.2019 20:33

Při středeční návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy u prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě se hovořilo hlavně o vojenských výdajích. Polsko již před časem vyjádřilo ochotu ze svého státního rozpočtu vybudovat na vlastním území stálou vojenskou základnu USA, na které by bylo umístěno na dva tisíce vojáků.

Jiří Paroubek: Chystá se vojenská základna USA také u nás?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Americký prezident se až do nedávné doby s touto myšlenkou zcela neztotožnil. Choval se jako bohatá nevěsta, o níž se uchází nápadník, kterého to bude něco stát. A skutečně. Už je prý ruka v rukávě, pokud jde o dodávku třiceti dvou amerických letounů F35. Tyto letouny samozřejmě budou stát polské daňové poplatníky velké peníze, což zajisté potěší americké zbrojaře. Základna USA v Polsku se má jmenovat, jak jinak, Fort Trump. Opravdu nápadité.

Polská vláda ráda straší nejen vlastní obyvatelstvo, ale také vlády dalších členských států NATO i EU tzv. ruským nebezpečím, kterým si zdůvodňuje vyšší výdaje na armádu. Co na tom, že například vojenský rozpočet USA je zhruba desetinásobně vyšší nežli ten ruský. Co na tom, že Rusko vydává na obranu méně, než další členský stát NATO, Francie. Dodejme ještě, že Velká Británie nemá k úrovni současných ruských zbrojních výdajů příliš daleko. Strašení Ruskem se proto hodí zejména americkému vojenskoprůmyslovému komplexu.

Proč by zbrojaři nedodávali zbraně, když za ně Evropané zaplatí. A ne málo. Je jen otázka času, kdy představitelé české pravice, zejména ODS, TOP 09 i STAN přijdou na to, že také u nás potřebujeme stálou vojenskou základnu Spojených států. To, co se jim nepovedlo v letech 2007 – 2008 s umístěním americké základny v Brdech, se může povést teď.

Nepochybuji o tom, že když dojde v příštích volbách k dalšímu oslabení české levice, způsobí to tlak na zvyšování vojenských výdajů. Osobně bych se nechtěl dožít situace, že vrcholný představitel českého státu se bude dožadovat u hlavy jiného státu instalace vojenské základny na našem území a jejího obsazení cizími vojáky. Když se podívám dozadu, jsem rád, že od nás krátce po roce 1989 odešla Sovětská armáda umístěná „dočasně“ na našem území. Nevím, proč v dnešním, v zásadě klidném světě, ve kterém Rusko představuje jen velmi teoretickou hrozbu, bychom měli touto cestou dramaticky zvýšených vojenských výdajů jít.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…