Jiří Paroubek: O vztazích Čechů s některými zeměmi

10.01.2019 21:35

V první polovině prosince uskutečnila agentura pro výzkum veřejného mínění CVVM průzkum, věnovaný vztahům českých občanů k vybraným okolním a dalším zemím. Celkem bez překvapení je to, že 92 % lidí v průzkumu odpovědělo (po odpočtu 3 % respondentů s negativní odpovědí), že máme se Slovenskem velmi dobré či dobré vztahy.

Jiří Paroubek: O vztazích Čechů s některými zeměmi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pozice Slovenska v uvažování českých občanů coby sousedské a bratrské země je bezkonkurenční. Tedy 95 % dotázaných se vlastně ke Slovensku a Slovákům vyjádřilo pozitivně. Jen o málo méně – 91 % - se vyjádřili respondenti takto pozitivně o vztazích k Polsku. Po jistém poklesu popularity Polska u nás v letech 2013 – 2015 česká veřejnost postupně svůj pozitivní vztah upevňovala až na dnešní vysoká čísla.

Podobně je to i s Maďarskem, které dosahuje popularity 89 %, a můžeme říci, že popularita Maďarů se v průběhu posledních deseti let mírně, ale vytrvale zvyšovala. Na stejné úrovni popularity, tedy na 89 %, jsou Rakušané, kteří se dostali z pozice ne příliš oblíbené země před deseti lety (v roce 2008 - měli popularitu jen 67 % dotázaných) na dnešní vysokou úroveň.

Jistě pozoruhodné a pozitivní je vysoké příznivé hodnocení Německa, a to od 84 % respondentů. Dlužno ale říci, že Němci na tom již byli v letech 2012 – 2015 poněkud lépe (od 90 % do 94 %). Za Němci jsou v popularitě Francouzi s 82 % a Britové s 81 %. A až za nimi Italové s 80 % a USA se 78 %.

Těsně za USA je Čína se 70 %, což jistě není špatný výsledek s ohledem na časté antikampaně, které se vůči Číně v českých médiích objevují. Za Čínou pak následuje Japonsko s 69 %, Ukrajina s 62 %, Izrael s 61 % a Rusko s 58 %. Nižší popularitu než 50 % zaznamenává u našich občanů Turecko, Saúdská Arábie, nepřekvapivě Sýrie a také Irán. V každém případě je průzkum zajímavou sondou do názorů českých občanů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.