Jiří Paroubek: Šlapání v porcelánu páně prezidenta pokračuje…

08.10.2023 13:57 | Komentář

Prezident Pavel není žádný politický Einstein. Jeho kroky řídí lidé v pozadí, jako např. bývalý diplomat, známý rusožrout a sinožrout, Kolář. Také nelze podceňovat vliv ústavního právníka Kysely, který je jedním z prezidentových poradců.

Jiří Paroubek: Šlapání v porcelánu páně prezidenta pokračuje…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je neuvěřitelné, že se prezident Pavel sešel se soudkyní Evropského soudu pro lidská práva, aby jí sdělil, že by v případě lichtenštejnské žaloby na ČR, jež jde primárně proti tzv. Benešovým dekretům, byla lepší dohoda. Toto defenzivní stanovisko českého prezidenta ve věci tak klíčové, jako je ochrana ústavního pořádku, jehož jsou tzv. Benešovy dekrety součástí, může poškodit vyhlídky České republiky ve sporu s Lichtenštejny.

Je neslýchané, že se nikdo z představitelů soudní moci nebo dalších vysokých ústavních činitelů státu, ale ani akademické obce proti tomuto prezidentovu postupu neohradil.

Když si vzpomenu, jak byl v minulém funkčním období představiteli opozice, ale také akademické obce a soudní moci, a zejména médii proháněn bývalý vedoucí prezidentské kanceláře, který údajně informoval soudce v určité kauze o názoru prezidenta republiky na celou věc, pak je to neuvěřitelná změna.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí

V podání prezidenta zde probíhá snaha de facto zpochybnit poválečné dekrety prezidenta republiky. Vydání majetku Lichtenštejnům, které odmítly české soudy všech stupňů, by otevřelo stavidla pro požadavky dalších německých šlechtických rodů, kterým byl po roce 1945 zabaven v Československu jejich majetek. Proč se pak zastavit u hranice roku 1945? Vždyť je možné napravit „nespravedlnosti“, vzniklé Švehlovou pozemkovou reformou, která byla v podstatě založena na zrekvírování majetku šlechty a církve po roce 1918.

Další úžasný joke, který se prezidentovi povedl, je, že by se Česko, respektive menší evropské země, ke kterým Česko patří, mohlo vzdát v EU svého práva veta v některých otázkách. Znamenalo by to opustit princip jednomyslnosti v rozhodování vedoucích orgánů Evropské unie, především pak Evropské rady.

Prezident Pavel celou věc vůbec nedomýšlí. Česká republika a s ní vlastně všechny středně velké a menší země EU by se zbavily vlivu na rozhodování v řadě ošemetných otázek. A pak už by EU byla jen útvarem, který plní příkazy a záměry největších evropských zemí, tedy především Německa a Francie. A Česká republika by se tak stala ne druhořadou zemí, jakou je nyní (do kteréžto pozice ji dostala především současná vláda), ale zemí třetiřadou, zemí s omezenou suverenitou.

Kdysi jsem zažil v praxi tzv. Brežněvovu doktrínu, kterou uplatňoval bývalý Sovětský svaz ve vztahu ke svým „aliančním spojencům“. Umístění sovětských vojsk na našem území se ubránil dokonce i takový věrný komunistický funkcionář, jakým byl Antonín Novotný. Po zničení Pražského jara Sověti utáhli opratě všem satelitním státům. Dnes nás čeká něco podobného.

Bohužel, zájmová skupina, soustředěná kolem současného prezidenta, zřejmě postrádá jakékoliv zábrany a bude zkoušet trpělivost společnosti, kam až může zajít.

Žijeme v zemi, která se propadá do dluhů. V zemi, jejíž vláda se „postarala“ o to, aby chyběla důležitá léčiva. V zemi, jejíž vláda a prezident akceptovali vazalskou vojenskou smlouvu se Spojenými státy. V zemi, kde životní úroveň lidí za minulý a tento rok klesne v průměru nejméně o pětinu. V zemi, kde nefunguje dostatečně svobodný tisk, který mlčí i k tak zásadním vyjádřením prezidenta, která jsou, podle mého názoru, na hranici vlastizrady...

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…