Jiří Řezník: Ukrajina a Evropská Unie

21.02.2014 18:58

Evropská unie možná ve čtvrtek předložila Ukrajině cestovní plán, jak vybruslit z krizové situace (viz webové stránky NZZ 20. 2. 2014 21:23). Evropská unie tak se pokouší uhasit požár, který sama pomáhala aktivně založit. Nelze tedy pochopit morální principy, na nichž jsou založeny přijaté sankce vůči regulérně zvolené ukrajinské vládě. Podle jednoho ruského politika tyto sankce toliko přilily olej do ohně

Jiří Řezník: Ukrajina a Evropská Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se konal protest proti situaci na Ukrajině. Janukovyčovi příznivci chyběli

Pokud Evropská Unie nabídla Ukrajině podepsání Asociačních dohod, tak považovala tuto zemi za demokratickou a vládu za legitimní minimálně ve stejné míře, jakou měla Klausova vláda, podepisující naší asociační dohodu. Jinak řečeno, buď monitorací mechanismy EU zcela selhaly, a je pováženou celé fungování EU, a tedy její schopnost přijímat nové členy, kdy tvnější expanze má překrýt hluboké vnitřní slabiny. Zkrátka EU potřebuje se konsolidovat, starat se sama o sobe, nikoliv expandovat.

Buď EU sledovala skrytě zcela jiné cíle, pak ale plátí teze, že vnější expanzí obvykle nelze vyřešit problémy s vnitřním fungováním, nebo platí, že Ukrajina byla schopná dostát svou úrovní demokracie podmínkám přijetí Asociační dohody, pak ale neplatí, že úroveň demokracie na Ukrajině je natolik nízká, aby bylo nutné řešit možná většinovou nespokojenost s  fungováním vlády toliko a jenom násilnými prostředky. Radikálové na barikádách podle webu Atlas.sk disponují střelnými zbraněmi.  Podle webu Literární noviny Směsice fotbalových chuligánů, neonacistů a ultranacionalistů z Pravého sektoru pak vyzvala Ukrajince, kteří vlastní střelné zbraně, aby přišli na náměstí pomoci. „Tato satanská vláda bude zničena. Smrt těm grázlům!“ burcoval své stoupence k násilí a zabíjení lídr neonacistického hnutí Svoboda Oleh Ťjahnibok, ještě donedávna člen „vůdčí trojky“ opozice, kterou vedl s Vitalijem Kličkem a Arsenijem Jaceňukem. Podle Jeleny Bondarenkové  (Strana  regionů) tito politikové ztratili schopnost kontrolovat radikály na barikádách, Podle ní na Majdanu zůstávají toliko vandalové, žháři a extremisté (v rozhovoru pro Der Spigel). . Radikálové z Pravého sektoru na Twitteru pohrozili ve čtvrtek večer, že pokud Janukovič neodstoupí, bude zastřelen.  

Ale web Bostom. com obvinil ze smrti 70.lidí pouze vládní odstřelovače. Do probíhajících událostí se vložil ukrajinský parlament, který zakázal polici užití zbraní a zavedení výjimečného stavu. Dále nařídil stažení vojsk z Kyjeva.  Ruský prezident Putin vyzval podle webu The Times of India přijmout opatření ke stabilizaci situace a proti terorissmu.

EU volby prezidenta Janukoviče prohlásila za regulérní. Takže pokud Janukovič nepodepsal Asociační dohodu, a většina Ukrajinců s tím nesouhlasila, tak opozice měla perfektiní agitační materiál pro příští řádné či mimořádné volby. Nebylo zapotřebí vyvolávat nějaké výtržnosti, obsazovat náměstí atd. Svět,  a to ani ukrajinský, by se nezbořil, pokud by podepsání Asociační dohody se odložilo o pár let.

Sice mi není známo, jak ukrajinská ústava dovoluje vyvolat předčasné volby, ale ty naše poslední volby si odhlasovala v souladu s ústavou Sněmovna sama. Ale nerozhodoval o tom tlak ulice. Takže  pokud by si ukrajinský parlament odhlasoval v souladu s ukrajinskou ústavou předčasné volby, bylo by to rovněž  v pořádku. Jak potvrdil dnes polský prezident Tusk, ukrajinský prezident je ochoten vypsat předčasné volby.

Nelze říci, že jediným možným způsobem vyjádření nesouhlasu s nepodepsáním Asioační dohody byla vlna násilností. Tu ruská figura Janukovič byla zvolena v regulerních volbách. A dokud je ve funkci, tak prostě měla právo nepodepsat. Nic by se nebývalo stalo, kdyby se ten podpis odložil i o pět let.

Pozn. Představte si, vážení, kdybychom kvůli tomu, že prezident nechtěl podepsat jmenování pana Putny profesorem, začali obsazovat náměstí a policejní stanice. atd.  Hezká představa, že ano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.