Jiří Řezník: Vysoká politika jako lidové divadlo

06.05.2017 19:15

27. dubna, minulý čtvrtek zvolal prezident Zeman večer na TV Barandov do ouška zvídavému panu Soukupovi docela nahlas pro celou republiku, že odvolání ministra Babiše půl roku před volbami by považoval za absurdní. Tím přidělil role všem herce jednoho divadelního představení, co se sprostým podezřelým. Za této situace neměl předseda vlády Sobotka příliš mnoho prostoru pro jiné řešení, než to, které zvolil, naznačit, že se hodlá poroučet panu prezidentovi i s celou vládou, čímž ale donutil nepřekvapivě ostatní herce ve vysoké politice, aby odložili masky a ukázali chrup.

Jiří Řezník: Vysoká politika jako lidové divadlo
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

3.3 v 7 hodin ráno idnes přinesla zprávu, že Sobotka hodlá podat demisi až v polovině května., Zeman zadeklamoval naučenou řeč, v níž poděkoval za poděkování předsedy vlády, ale nevypadal jako vítěz, když opouštěl bojiště, tedy místo setkání se Sobotkou. A nechal Sobotku po dementi poděkování pronést mravní ponaučení. Bohužel taková už je česká politika, a do dokonce i v nejvyšších patrech.

Buď to celé bylo nedorozumění, nebo velmi nepovedené divadlo, respektive vtip. Přenechat bojiště sokovi, taková chyba. President se pokusil vadnou režii napravit dehonestujícími charakteristikami chování svého předsedy vlády, kterého tím ovšem dohnal k odvolání demise, protože by nesplnila účel, pro který byla podána, tj. zbavit sprostého podezřelého židličky, na které se mu tak dobře sedělo, ze které by jenom přidával důchodcům, policajtům a učitelkám. Proto se předseda vlády odhodlal k okamžitému protiúderu, jimž poslal všechny své protihráče k zemi. Prezident se bohužel Ústavě vysmál. Demisi podávat nebudu, ztratila smysl. Navrhl jsem odvolat ministra financí A.Babiše z vlády.

Pozn. Vzpomíná si ještě někdo, jak se novopečený předseda Paroubek kurážně postavil presidentovi Klausovi, čímž se mu podařilo získat pozornost médií a sympatie veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …