Jiří Tichý: Nikoli strach, ostražitost stačí!

09.06.2014 8:51

"Bílá pěna, láhev orosená...," vyřvával večer v půlce týdne zpěvák rockové kapely na náměstí Jiřího z Poděbrad. Procházel jsem kolem a šlágr nabitý chlastem, zdál se mně v tu chvíli nepatřičný. Cosi mi asocioval. Přesto jsem se zastavil.

Jiří Tichý: Nikoli strach, ostražitost stačí!
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Upoutal mě veskrze odsuzující rozhovor dvou mladých zamračených děvčat v šátcích nad tím textem. České vyznavačky islámu, usoudil jsem. Tyto nejsou jako bývalá androška Marie ze Synkáče, kterou na nuselském náměstí potkávám, jak se zahalenou hlavou a v bílých dlouhých šatech v podřepu vykuřuje za bujným křoviskem.

"Co blbneš?" zeptal jsem se ji poprvé. 

"Když nepiju, tak aspoň hulím. A schovávám se, aby mě Alláh neviděl," usmála se a vzpomněla na Magora. Marie tady džihád šířit nebude, ulevilo se mi tenkrát. Ale co ty dvě rozhořčené slečny? 

Obavy z islámského terorismu, vzedmuté po americkém 11. září a bostonském atentátu poněkud opadly, aby opět vyvřely poté, co teroristé z Boko Haram unesli 276 dívek ze střední školy v Nigérii. Hrůzný čin, odvolávající se na myšlenky proroka Muhammada, vyvolal obrovskou vlnu solidarity, ale oprášil také úvahy o islámu coby státním náboženství, životním stylu (viz nuselská Marie) či víře, která u mnohých může přejít až k islámskému fundamentalismu, se snahou vnutit i Evropě s křesťansko-židovskou tradicí právo šaría (viz jednou možná dívky z Jiřáku). 

Mnozí ale oprašují i zjednodušená konstatování, že samozřejmě všichni muslimové nejsou teroristi, nicméně, kteří teroristi nebyli muslimové. Jako by zapomněli na italské Rudé brigády, baskickou teroristickou organizaci ETA, německé Baadera s Meinhofovou a další. 

A co je to za argument, že nemohou-li být v Bahrajnu, například, kostely a stávající se bourají, nesmí se v Praze postavit mešita? Nejsou snad v jiných metropolích? Nebyla by i jistým osvěžením mezi tou pražskou nadutou barokní pýchou? Popravdě, líbila by se mi na Klárově víc, než Preclíkova nevkusná plastika (zesnulý Mistr promine) či zamýšlená další výtvarná ohavnost v podobě okřídleného lva.

Ano, někteří islámští guruové snaží se distancovat od myšlenky dobývání Evropy násilnou formou, aby křesťanská vojska u Vídně nemusela už odrážet osmanské hordy. Využívají sofistikovanější metody pro jejich představu islamizace Evropy. Pronikáním prostřednictvím nejrůznějších institucí, kulturních nadací a tak podobně. A Evropa bije na poplach! Pro kristapána, jak říkávala babička, to jsme v Evropě tak slaboučcí, že se neumíme ubránit tomuto? Čemu pak ano? 

Post skriptum: Samozřejmě budu raději poslouchat úsměvné tlachání papeže Františka s Bibim, tedy izraelským premiérem Netanjahuem o tom, zda Ježíš mluvil hebrejsky či aramejsky, než v českých obchodech zdravit Salom alejkum. Nestrašme se tím však. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…