Jiří Tichý: Slovanská epopej bez metafory, snad?

09.03.2014 16:44

"Where is the toilet, please?" zeptal se mě včera ve Veletržním paláci vcelku nenápadný muž středního věku. "Behind the glass wall," odpověděl jsem a ukázal oním směrem. "Spasibo," vyhrkl. Najednou, jako by se čímsi provinil, vyčetl jsem mu z výrazu. "Pažalsta," reagoval jsem a sňal mu tím slůvkem onen výraz z tváře i z mysli.

Jiří Tichý: Slovanská epopej bez metafory, snad?
Foto: red
Popisek: Rusko

I toto je symptomatické pro současné dny, kdy se už zase neříká Rusové, ale Rusáci, kdy už zase vyplouvají staré resentimenty. Kdy už opět mnozí začínají zevšeobecňovat. Aby bylo jasno, i já se ztotožňuji s názorem, že na Krymu došlo k otevřené agresi. Ale verbality okupantů ve stylu "kde jsme my, tam je Rusko", považuji za bojechtivé cancy, jež, věřím, že pominou, stejně jako prvotní expresivní výhrůžky z úst demokratického světa. Ale pozor, může vše být i jinak. Nedej bože, abychom se stali svědky slovanské epopeje, avšak v nemetaforické podobě.  

Když Alfons Mucha pojal v prvním desetiletí 20. století nápad vytvořit monumentální výtvarnou epickou báseň, oslavující Slovany coby, sice poddajné, avšak mírotvorce, nemohl tušit, co ono století přinese za zvěrstva z myšlení a rukou právě i oněch pokojných mírotvorců. Nemluvě o tom, že ani praotec Čech nepřišel se svými hordami do nikým neobydlené země, že? A nyní hrozí, že bude mlátit Slovan Slovana. Jako by nestačilo, že se už celá desetiletí mlátí mohamedáni se židama.  

Mám ale snad já, kvůli ruskému parlamentu a následně ministrovi obrany s vizáží brežněvovských oficirů, či kvůli prezidentovi s kágébáckým výrazem vždy a všude, na lovu ryb, při jízdě na čtyřkolce či na lyžích v Soči, anebo kvůli premiérovi s lidštější tváří, začít nesnášet Rusy obecně? Mám začít nemít rád přítele malíře Viktora Pivovarova, například, protože je Rus? Měl jsem onoho Rusa ve Veletržáku poslat místo k záchodu na opačnou stranu k prodejně katalogů, když ani nevím, byl-li to militantní Rus anebo najednou nám sympatičtější Ukrajinec, bez znalosti toho, šlo-li o demokrata či krvežíznivého antisemitu? Mám se najednou ošívat při pohledu na znavené tváře rusky mluvících dělňasů, pracujících na stavbách od nevidim do nevidim, či při doteku s rusky mluvícími paničkami v kožiších, o nichž nevím, jsou-li ženami ve Varech žijících mafiánů, nebo obyčejnými turistkami chtějícími vidět Karlův most? Prosím, nedělejme to. Při vší historické podezřívavosti a zkušenostem, zachovejme si nadhled a glanc. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.