Jiří Vyvadil: Dejme komunistům ještě šanci. Ono nám koneckonců nic moc jiného nezbývá

16.05.2016 12:59

Zoufalost z počínání ČSSD v zahraničněpolitických postojích (podpora USA ve všech jejích agresivních činech, které rozvrátily Blízký východ, odstranily sekulární lídry a probudily k životu novodobou formu německého nacismu v podobě islámského fundamentalismu, stejně jako podporou barevné revoluce na Ukrajině, zvané majdan spojené až nudně opět se svržením zákonného a demokraticky zvoleného prezidenta Janukoviče, podpora Angely Merkelové, která podvázala samostatnost EU podřízením islamistickému tureckému sultánovi Erdoganovi a odstartovala nejmohutnější proces stěhování národů v novodobých dějinách Evropy) vede k tomu, že mnozí, chtě nechtě hledají alternativu.

Jiří Vyvadil: Dejme komunistům ještě šanci. Ono nám koneckonců nic moc jiného nezbývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Nikoliv ekonomika a sociálno (v tom jsou si v podstatě ČSSD a KSČM velmi blízcí) , ale zahraniční postoje mění politickou orientaci lidí.

Podívejme se na Velkou Británii, kdy Boris Johnson ostře hodnotí dnešní EU jako projekt horší Adolfa Hitlera, podívejme se na USA, kde Trump kategoricky kritizuje předchozí administrativy za to, co způsobily v Iráku, Libyi, Sýrii a na Ukrajině, nechce podporovat zbytečné NATO a opakovaně a odvážně zdůrazňuje, že s Putinem přinese mír.

Co je dnes pravé a co levé se mění.

Levice snad vždycky chtěla mír a klid pro obyčejné lidi …

To chce Trump, ale i Marine le Pen, Alternativa pro Německo, ale i lidovci v rakouské vládě.

V tomto smyslu tvoří válečnou stranu u nás ČSSD,TOP 09,KDU-ČSL,ODS, ČSSD a vlastně i ANO a v Evropě zejména Merkelová, Juncker, Cameron.

Jedině KSČM by chtěla mír na evropském kontinentě, ale bohužel trochu nesměle tuto tézi šeptá.

Chlapi si to musí pěkně od podlahy vypovídat

Mnohý sledoval letošní sjezd KSČM. Překvapilo mne, kolik v podstatě sympaticky pozitivně kritických slov měl na adresu komunistů například šéfredaktor rubriky Názory nejčtenějšího deníku Dnes liberální Miroslav Korecký. Určitě nevolí komunisty, ale i jeho, stejně jako mě nudí, že to vypadá, že se KSČM opět rozhodla pro sterilní variantu strany mírného pokroku v mezích zákona…

Přece jenom si myslím, že to tak není, a nebo si to namlouvám?

Svým způsobem vzniklo daleko užší vedení, kde je zastoupen jak liberál dienstbierovského stylu Jiří Dolejš, tak i ranař Josef Skála…Vojtěch Filip jako zastřešovatel? 1. místopředseda jako organizační jistič.

To zúžení může být moudré. Chlapi si to musí pěkně od podlahy vypovídat.

Snad poprvé po čtvrt století jsem poslouchal diskuzi na sjezdu a otřáslo to mnou.

Takovou míru nudy, v zásadě už nepoužitelných formulací, které jistě oslovují dovnitř strany, ale navenek moderní coolové voliče prostě musí odpudit, jsem neočekával.

Zcela na rovinu. Pokud by se strana nezměnila, nemá právo vůbec zasáhnout do soutěže o vítěze příštích voleb.

Soudruzi, vyhrňte si rukávy a začněte konečně makat

Celá Evropa, celý svět se zbavuje nudných a otřepaných formulí a vítězí ti, kteří věcně, ale na tvrdo tyto problémy chtějí a mohou řešit.

Jestliže drtivě propadávají všechny ty mainstreamové strany, ať napravo či nalevo, které žijí ve svých desítky let starých formulkách, ač ještě před 5 -10 lety s nimi úspěšně vítězily (všechny sociálně demokratické a socialistické strany na prvém místě), tím spíše nemá šanci KSČM, u které jsem v diskuzi k mému úděsu zaznamenal formulace z dob Miloše Jakeše a jen jsem si opakoval: „To snad není možné?“ Bohužel bylo.

Syriza v Řecku zvítězila právě proto, že se oprostila od všeho nudného a zastaralého a pokud je dnes porážena, tak kvůli kombinaci masivního toku uprchlíků a agresivní politiky eurozóny, za což Tsipras rozhodně nemůže.

To, co zůstalo po víkendovém sjezdu z KSČM samo o sobě nemá šanci ve sportovním slova smyslu zaútočit do finále na dvojici ANO a ČSSD.

Ale KSČM se o to pokusit musí, už z principu, jinak mnozí v této zemi rozšíří k svému zklamání oněch 40 % nevoličů.

Ano, bude zapotřebí do KSČM bušit a tvrdě ji napadat, ale s jediným cílem, aby ji to nakoplo, aby odhodila zkostnatělé a vyčpělé a této zemi pomohla.

Pokud by byla šance, že si občané České republiky budou moci vybírat mezi třemi relativně stejně silnými stranami : ANO,ČSSD a KSČM, uvidíte, jak to začne být smysluplné.

Určitě by se věci pohnuly.

Takže soudruzi, vyhrňte si rukávy a začněte konečně makat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.