Jiří Vyvadil:Je třeba jasně a natvrdo říci - bez majdanu by nebylo dnes referenda

16.03.2014 21:06

Prohlášení přípravného výboru spolku Přátel Ruska v České republice (dále jen „spolek“) k výsledkům referenda o připojení k RF obyvatel Krymu dne 16. března 2014

Jiří Vyvadil:Je třeba jasně a natvrdo říci - bez majdanu by nebylo dnes referenda
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Spolek pokládá v úvodu zapotřebí především zdůraznit, že veškeré dramatické společenské procesy na Ukrajině a tedy i na Krymu jsou předurčeny nelegitimním a neústavním převzetím moc, který za přímé účasti a tedy i odpovědnosti Evropské unie a USA uskutečnily extremistické polofašistické a nacionalistické síly tvořící tzv. „Majdan“ a společně tak uskutečnily státní převrat, při kterém odstranili legálního prezidenta, a svévolně nastolili struktury způsobem nenacházejícím oporu v ústavním uspořádání Ukrajiny.

Mnohaměsíční nátlakové akce spojené s vandalismem, obsazováním budov, fyzickými útoky na policisty a zřejmě i střelbou do vlastních demonstrantů ze strany Pravého sektoru přirozeně nemohly nepřinést důsledky spočívající v tom, že se snaha nestandardními prostředky měnit ústavní uspořádání přelilo i na Východ Ukrajiny, tentokrát ovšem přirozeně s přesně opačnými důsledky.

Je třeba jasně a natvrdo říci: Bez majdanu by nebylo dnes referenda.

Vše zlé je k něčemu dobré a krymští obyvatelé se opět mohou připojit ke své domovině – Rusku a dosud známé výsledky jsou kategorické a skvělé…
Z celého srdce obyvatelům Krymu blahopřejeme.

Platí ovšem něco významnějšího, s čím se západní politici i novináři budou muset smířit:

Toto referendum po 25 letech od pádu Berlínské zdi změnilo i celosvětovou politickou mapu siločar.

Právě proto, že strategickým cílem konfliktu na Ukrajiny od počátku bylo oslabení Ruska, opačný výsledek z něj činí jednoznačného vítěze.

Mnozí z nás před více měsíci varovali, že se znovu připravuje opakování hloupého a ve svých důsledcích i tragického scénáře z Gruzie, kdy tato země na radu některých západních politiků, vyprovokovala válku s Ruskem, jejímž logickým důsledkem, by ztráta území a závažné sociální problémy.

Komu není rady, tomu není pomoci.

Západ (USA a EU), který organizoval a zřejmě i zčásti financoval, selhal morálně i politicky…

A důsledek je jednoznačný:

Západ definitivně přestal být rozhodující světovou silou.

A snad právě v těchto chvílích je nutné uvést cosi nového…

Západ nepochybně po všech stránkách upadá, USA je nejzadluženější zemí, kdy jejím největším věřitelem je absurdně Čína, mnohými dodnes pokládána za ideologického protivníka, Evropská unie se již několik let ekonomicky potácí na hraně přežívání.

Jsou ovšem zcela komické úvahy o sankcích, se kterými Západ chce přicházet. Pokud s nimi Západ přijde, vrátí se jako bumerang proti němu.

Rusko vyhrálo 2. světovou válku, ztratilo milióny svých obyvatel a přijímání obětí v zájmu strategických cílů je mu vlastní.

Sankce Západu situaci změnit nemohou…

Jiná věc je ta, že je v zájmu samotného Západu si sportovně přiznat, že tento zápas prohrál, ale není nezbytné hned páchat sebevraždu a začít uvažovat racionálně. Jsou zde jiné a mnohem závažnější hrozby, například světový nárůst agresivního islamismu spojeného s terorismem, který dříve či později, ať už si to někdo přeje či nepřeje, bude spolupráci Západu i Ruska v co nejužší podobě vyžadovat.

JUDr. Jiří Vyvadil
předseda přípravného výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…