Jiří Vyvadil: Ještě k Polsku - Merkelová se obávat musí, Putin už ne. Jeho Rusko je opět supervelmocí

27.10.2015 13:18

Včera jsem přivítal jednoznačně výsledek polských voleb jako příspěvek k oslabení mainstreamových politických stran v Bruselu, tj. lidovců a socialistů. Proti eurofilství Občanské platformy přijde pro EU a proti Merkelové ostrý vítr.

Jiří Vyvadil: Ještě k Polsku - Merkelová se obávat musí, Putin už ne. Jeho Rusko je opět supervelmocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Vzápětí jsem dostal dotaz, zda si jako guru Přátel Ruska (tak jsem byl fakt označen) uvědomuji, že Polsko bude také ostře protiruské. Tak to je samozřejmé. Bláznivý a fanatický Kaczynski je pevně přesvědčen, že mu Rusové zavraždili bráchu, coby prezidenta a Rusko nenávidí každou svou buňkou. Ale stejně tak nikdy neodpustí Merkelové, že podporovala Tuska. A mimochodem: Ukrajina se také může obávat, že jí tato vláda  na rozdíl od Tuskovců banderovce nikdy neodpustí.

Navíc obdiv k hospodářské politice Orbána, přítele Putina, také věci relativizuje.

Mladý student Piotr Szewczyk z Varšavské univerzity, zřejmě zarmoucený volič Občanské platformy pronesl: „Během osmi let vlády Občanské platformy si Polsko vytvořilo v rámci Evropské unie velmi dobrou pozici. Bojím se, že tohle všechno je nyní ztraceno a my se brzy dostaneme do izolace. Budeme všem jenom pro smích. Nová vláda bude prosazovat konfrontační styl vůči Rusku a těžko od ní očekávat nějaký projev dobré vůle.“

Souhlasím s ním a dokonce doufám, že je velká naděje, že se Polsko, tak jako kdysi, dostane v rámci EU do izolace, ale zároveň bude na sebe poutat svou negací všechny ty Merkelové a Junckery. Berlín i Brusel bude rozhodně nyní vstřícnější k požadavkům našeho okolí.

V českém národním zájmu pak je, aby si Polsko klidně doma hrálo na vojáčky, ale aby nebylo 5. kolonou Berlína a Bruselu.

A Putin?

No…to už je vůbec komické.

Putin jede na vítězící trajektologii světové a zároveň evropské mocnosti, která i pro Evropu bude nakonec jednou ze záchran proti islámskému státu za hranicemi či bujícímu již v zemích západní Evropy.

Ano už dnes je znovu supervelmocí.

Mimochodem, k tomu mu hodně napomohli diletanti z Občanské platformy, zejména tehdy jejich eso Sikorský, který spoluorganizoval puč v Kyjevě s cílem oslabit Rusko. To je právě problém Poláků, že si neuvědomují, zákonitosti vývoje. Rusko, tak jako Čínu už Západ porazit nemůže…

Ano, je v českém národním zájmu, aby Polsko negativisticky Brusel i Berlín zlobilo, ale je i v českém národním zájmu, aby zároveň v Evropě bez zemí V4 moc neznamenalo.
Jejich velkopolská nadřazenost a představa o své výlučnosti je něco, je to, co bychom měli velmi rychle srážet dolů.

Takže znovu výsledek voleb v Polsku Rusku už nijak ublížit nemůže a Berlín a Brusel bude pěkně vytáčet.

Jde to dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…