Jiří Vyvadil: Katolická církev byla mnohem horší než komunisté

14.11.2012 10:50

Byl jsem poslanec, byla jsem senátor, ale přesto jsem se svobodně vyjádřit nemohl. To jsem až dnes.

Jiří Vyvadil: Katolická církev byla mnohem horší než komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Díky neuvěřitelně hloupé politice Nečase, Kalouska a Gabčíka, díky jejich bigotnímu a fundamentalistickému ideovému pojetí světa a totálně destruktivní ekonomické a sociální politice, člověk ví, že vše, co ještě před 2 roky by říci  nemohl,  aniž by se na něho vrhli novináři, dnes nejen říci může, ale snad i musí. Nečas s Kalouskem nás osvobodil: Takže to první, co jsem například říci nikdy  nemohl :  Úloha katolické církve byla v dějinách českého státu  mnohem zápornější než komunisté.

Říci tuto myšlenku před nedávnem, tak vás málem zlynčují. To co se 23 let povinně muselo říkat,  bylo, že za komunismu jsme žili v zavrženíhodném a zločinném režimu, potlačujícím lidská práva každého z nás. Mnohý z nás v tom systému žil. Byl ne nepodobný Vesničce mé střediskové, trochu šlendrián, více  šetření a já měl Ladu místo dnešního Superba. Na druhé straně práci měl a dokonce musel mít každý a v tomto duchu mohl žít. Rozdíl mezi generálním ředitelem podniku a vyspělým zaměstnancem byl maximálně pětinásobný. Když Sověti zaútočili na Afganistán, trochu jsme z toho hysterčili, dnes po roce 1989 patříme úděsně ke světu, který zahájil již 4 války : v Iráku, znovu v Afganistánu, humanitárně jsme vybombardovali Jugoslávii, zasáhli jsme v Libyi a teď další idioti chtějí zasáhnout v Sýrii.

Ta komunistická strana. Jistě – byla tvrdá v padesátých letech, byly vraždy, byla persekuce. Ale už v roce tuším 1958 jsme zazářili v Montrealu a naše filmová tvorba z 60 let dodnes nebyla překonána. Ano chtěli jsme změnu, ale netrpěli jsme v noci, zda nás někdo vytáhne k výslechu. Charta 77 nepochybně byla významná a Anticharta nevkusná. Ale jinak – i jako člověk, který lehce proti systému bojoval, mne například Václav Havel vůbec nezajímal. To mne více zajímalo, co se uvolní při Gorbačovově perestrojce.

Komunisté skončili – No problem. Vzali jsme jim majetek a 23 let dusili. A dodusili jsme je do stavu, kdy dnes jsou 2. nejsilnější politickou stranou.

Komunisté měli výlučný ideologický monopol pravdy. Ale jen 40 let. To katolická církev jej měla několik století. 

Od Bílé hory až po rok 1918 diktovala to, co je správné a co ne. A – to mi vůbec dělá radost říci – kradla a kradla. Kradla na úkor českého národa, na úkor těch, kteří Boha vykládali jinak a kdo po desetitisících prchali navždy z této země. Katolická církev byla vedoucí úlohou Rakouska – Uherska, byla esencí netolerance, násilí, vězení a někdy i upalování na hranici (tu Jana Husa, tu tzv. čarodějnic)

A asi právě proto, Nečas, Kalousek, Gabčík, Benda….obdarovali tuto instituci v době, kdy lidé přestávají mí na obyčejný nákup,  miliardami.  Husté, a proto osvobozující. Padly naše zábrany.

Je možné říkat, že např…

…církve se staly tím nejreakčnějším útvarem, ale zároveň nejzbytečnějším útvarem této země. Nemají nejmenší legitimitu, nevnáší hodnoty, ale jen chlemtají po majetku.

Tzv. církevní restituce, nás nejen myšlenkově osvobodily, ale  zároveň i ujasnili poměry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …