Jiří Vyvadil: Pane prezidente Klausi, Babiš je rozhodně schopnějším premiérem, než jste byl Vy

06.01.2019 20:45

Velice mě mrzí, že jsem se nedíval na vystoupení Václava Klause staršího na Primě, ale nějak jsem nabyl dojmu, že ten předpolední pořad této stanice už skončil. Díval jsem se po dlouhé době až později na Otázky Václava Moravce a Moravec, ale to bylo doslova zdraví škodlivé a nebezpečné.

Jiří Vyvadil: Pane prezidente Klausi, Babiš je rozhodně schopnějším premiérem, než jste byl Vy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ještě, že existují Parlamentní listy, které Vaše vystoupení shrnuly.

Jste kritický a správně k různým jevům, ale je na místě rovněž říci jednu věc. Kdo bude kritizovat Babiše, který má ze všech bývalých premiérů (a Jirka Paroubek mi to jistě odpustí, ale vzápětí pochopí) nejen krátkodobou podporu přes 30 %, ale trvalou podporu přes 30 % po dobu prakticky pomalu dvou, zda Babiš nemá koncepci, řešte, proč Babiš vítězí, přesto, že podle Vás koncepci nemá, byť ji má, ovšem jinou než si představujete.

V dnešní době, která je naprosto rozháraná, kdy svět i Evropa míří někdy k vlastenectví, někdy k protiuprchlictví v téže zemi, tu k vášnivé obhajobě uprchlíků, tu k jejich odmítání, kdy mezi sebou soupeří chvíli Macron a vzápětí protipól Sallini či Orbán, Česká republika nepotřebuje tupého ideologického zakotvence jako je Fiala či Bartoš, ale člověka, který naprosto pragmaticky posuzuje, kudy asi cesta půjde.

Na tomto místě musím zdůraznit, že jsem v říjnu 2017 ač dokonce velmi chtěl, nakonec nevolil. Mě zajímají trendy, nikoliv konkrétní subjekty.

I Vy jste ovšem symbolem minulého, starých prožluklých politických stran, ideologických záklopek, které brání věcnému řešení problémů. I Vy jste byl mainstream a Babiš, jako nová progresivní populistická síla, síla namířená proti mainstreamu by Vás na vládní úrovni porazil.

Co jste ovšem odešel z oné exekutivní politiky, většina Vašich názorů na mezinárodní situaci a potvrdil jste to i během rozhovoru na Primě je protimainstreamová, moderní a předvídavá.

Sorry jako, je Vaším kladem, že i Vy sám jste dnes už nazařaditelný mezi klasické politické strany.

Je tedy absurdní, abyste to vyčítal Babišovi.

Ale protože bych rád viděl, abyste se stal po Miloši Zemanovi znovu prezidentem a zdálo by se mi to logické, i Vy budete muset jít do sebe.

Andrej Babiš na rozdíl od všech svých předchůdců v úřadě premiéra, tedy i Vás není nijak ideově zakotven, a proto bez nejmenších problémů může dělat silnou sociální až levicovou politiku, díky níž znovu v příští volbách zřejmě bude mít oněch 30 %.

Neříkejte, že nemá koncepci. Má ji a jako podnikatel ví, že musí podpořit ty opomíjené a frustrované, tedy ty které v USA podporoval a podporuje Trump, aby jako premiér byl úspěšný, a na které Vy jste z tupých pravicových ideologických pozic kašlal.

Takže si zopakujme realitu. Nikdy nebyl tak trvale podporovaným premiérem jako Andrej Babiš, ale zároveň si můžete lichotit, že tak jako nyní se lehce nechá Andrej Babiš vést Miloše Zemanem, dříve či později by byla i symbióza mezi Vámi i jím.

A pozor nepodceňujte lidi, nejste tak jasnozřivý. Vysmíval jste se před minulými volbami Donaldu Trumpovi, že je cosi jako dnes Babiš. A ten Trump po svém způsobu vítězí.

A k Vašemu synovi? Je agresivní, emotivní. Blbý jistě není. Konečně má mimořádně inteligentní rodiče. Byl by dobrým vůdcem opozice. Ale nemá na to spojovat 51 % voličů ve 2. kole prezidentských voleb. Miloš Zeman rozděluje, ale je to přesně na hraně, aby mohl zvítězit.

Oprostěte se prosím, alespoň trochu oprostíte od svého pocitu výjimečnosti, i Vy umíte být komunikativnější.

Tandem Babiš – Klaus st. vypadá při těch hrůzných ambicích senátora Fischera či generála Petra

Pavla jako možná jedině možným. 

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…