Jiří Vyvadil: Smyslem těchto voleb je dál oslabit TOP 09 a ODS. To je úkolem dne

10.10.2014 17:14

Zažili jsme volby do krajských zastupitelstev, kdy ČSSD pod heslem „Ne Topolánkově vládě, ne regulačním poplatkům“ v tzv. oranžové tsunami doslova vyzmizíkovala hejtmany ODS na krajích.

Jiří Vyvadil: Smyslem těchto voleb je dál oslabit TOP 09 a ODS. To je úkolem dne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Zažili jsme nesporně chytrý tah na hrozbu řeckého bankrotu, který vzal ČSSD její vítězství a v den svého vítězství – porážky odešel Jiří Paroubek z funkce lídra a předsedy své strany. Vzápětí ale voliči po 3měsících již vystřízlivěli a ČSSD silně zabodovala v senátních volbách. Podivné a zmatené jmenování Rusnokovy vlády po drtivě vítaném pádu vlády Nečase zcela rozkolísalo politickou scénu a v následujících volbách opět vše dopadlo jinak. Prezidentova strana SPOK nezískala ani jeden mandát, stejně ovšem předpokládaná silná levicová koalice ČSSD-KSČM se nekonala. ČSSD utrpěla opět vítězství – nevítězství a jen slabě porazila druhou zcela novou stranu miliardáře Andreje Babiše.

Současná koalice ČSSD – ANO (vím, že tam patří i KDU-ČSL, ale je dobré, že z každého výzkumu vyplývá, že do budoucna ji nebude třeba brát do party) nepochybně v celku ve volbách zvítězí. Půjde jen o to, v jakém poměru se udrží síla těchto stran, což jistě zajímá jejich představitele, avšak na fungování koalice a zaměření státu to nemá prakticky žádný vliv.

Nemylme se. Toto prosté konstatování zároveň znamená jedno. Poražená vládychtivá pravicová opozice TOP 09-ODS tímto utrpí další porážku, která nemá v České republice obdoby.

Naši voliči vyvažují. Prakticky záhy po vítězství jedné strany se již vytváří podmínky pro comeback těch poražených. TOP 09 a ODS však k žádnému vítězství v těchto volbách nesměřují.

A není se co divit. Samy by si to nepřipustili, ale jejich hospodářská a finanční politika na rozdíl od všech sousedních států přivedla zemi k mnohem větší recesi než bylo záhodno. Ideologická politika škrtů bez rozmyslu podvázala jakýkoliv růst.

Do toho samozřejmě přišla kauza Nagyová, která ukázala až tristní ....ubohost řízení nejsilnější vládní strany. To přece jenom málokdo očekával.

Po roce v opozici však TOP 09 i ODS by měly opět světélkovat zajímavými návrhy, čímsi co lidi povzbudí a začne vést k myšlence, zda by jim znovu neměly dát důvěru.

A v tom je i smysl těchto voleb : Nic takového nelze očekávat. Opak zřejmě bude pravdou : Tyto strany dále oslabí. A to to je pro tuto zemi skvělá zpráva.

Obě strany nepřináší nic nosného, jen v různých variantách chtějí zavádět lustrace ministrů, kriminalizaci komunistů, vyhlášení války  Rusku...

TOP 09 k tomu zvolila formu té nejsprostší a nejhrubší argumentace zřejmě trvale přiopilého Kalouska....Komunistiští fízlové, estébáci, Hitler Putin apod.
Není primitivnějšího politika na české politické scéně než je Kalousek a není zřejmě senilnějšího politika než je Schwarzenberg. TOP 09 je na té nejlepší cestě k vytlačen z české politické scény.

ODS možná do své čela zvolila něco snad ještě horšího : Fiala nemá žádná jiná témata než TOP 09, jen je říká znuděným hlasem uspávače hadů.

Potvrdí –li tyto volby – a já věřím, že ano – další pokles významu těchto stran, prospěje to této zemi.

Samozřejmě, že obecní volby jsou dále o desetitisících drobných hlasování.

Nikdo v této zemi není čistý.

A tak jestli v Kolodějích zcela propadne kandidátka MO ČSSD vedená lidmi, kteří vytunelovali místní TJ Slavoj Koloděje, oslavím to douškem šampaňského.

Ale chápu, že jinde to nikoho nezajímá.

Jestli vedle v Újezdu nad Lesy propadne kandidát na starostu opět ČSSD Slezák, jinak to velitel roty pohotovostních jednotek proti demonstrantům v roce 1989, byla by to lokální dobrá zpráva. Ovšem opět nic více.

Že ovšem celostátně sledovaný snad nejtupější primátor Prahy Hudeček (TOP 09) se primátorem nesmí stát, i kdyby se proti němu měly spojit všichni ostatní je už celostátní záležitost.

TOP 09 prostě Hudečka coby primátora v Praze nesmí mít.

To je symbolický příkaz těchto voleb.

Že další dva roky budou moci lidé vyhodnocovat připravovat další změny v celostnátním měřítku je jistě dobré a i nutné.

Vývoj půjde dál.

Něco zanikne, něco jiného vznikne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…