Jiří Vyvadil: Vy přece nejste ukrajinským premiérem nebo ano, Bohuslave Sobotko?

07.10.2014 11:59

Pokud se někdo, kdo má zájem o situaci na Ukrajiny začte do zasvěcených komantářů a to dokonce v poslední době i v denním tisku, zaznamenává tam silně kritické pohledy na současnost o možnou budoucnost Ukrajiny.

Jiří Vyvadil: Vy přece nejste ukrajinským premiérem nebo ano, Bohuslave Sobotko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Že je země etnicky i směřováním rozdělená na západ a východ, je každému jasné, že v mimnulých měsících ztratila dle odhadu 60 -70 % těžké bojové techniky víme i od Porošenka, že  je za 25 let své existence zplundrována svými politiky bez ohledu, zda byli proruskými či prozápadními a že poslední rok představoval dle odhadu propad HDP o 8%, pokles exportu o 25 % a další růst nezaměstnanosti. Že zejména na Západě  je naprosto vřele vzýván fašista Bandera, který je i pro na Volyňské Čechy symbolem utrpění a genocidního chování a mnoho kandidátů s jeho jménem na rtech směřuje do ukrajinského parlamentu.

Že podle odhadů za oněch 25 let uprchlo z Ukrajiny zejména za prací 5 miliónů Ukrajinců je rovněž obecně známo a že v posledním roce jdou počty do statisíců, je takéjasné.

Když se v takové situaci pár rodin našich krajanů  přeje přestěhovat do České republiky, téměž mrazí, že premiér této země tato přání odmítá s poukazem, že by to mohlo být součástí ruské propagandy a že by to mohlo způsobit ve vztahu s Ukrajinou vážné problémy...

Taková slova snad ani neměl pronést. Marně přemýšlím, co Ukrajina může přinést pozitivního. Ona se přece umně prosadila coby trvalý a chronický žadatel o pomoc, tu zbraní, tu peněz, tu v ulehčení vízové politiky.

Na oplátku však Ukrajina nedělá nic, aby ukázala, že se lepší a že do Evopy patří.  Bez trestu nechá lynčovat poslance s opačným názorem, bez trestu ponechává případy odebírání tělesných orgánů, a s  obrovskou podporou se nesou hesla extremistů po vymýcení celého Východu.

Jestliže premiéru České republiky záleží na tom, aby se tato polozhroucená a nenávistí prodchnutá země se na nás nepoškorpila, a odmítá pomoc našim krajanům, kteří mají možná k Česku mnohem vroucnější vztah, než naši vlastní obyvatelé, měl by se stydět.

To i Bělobrádek, který při vyslovení slova Rusko a Putin dostává vnitřní třes, v nedělních OVM  naprosto v pohodě se za návrat Volyňských Čechů zasazoval. 

Když jsem nedávno ve skupině Přátel Ruska v České republice premiéra  za jeho zdrženlivý, ba kritický vztah k sancím, přátelé mne vyrovali, abych to moc s tou chválou  nepřeháněl.

Že Zaorálek razí až služebnickou polohu zahraniční politiky k USA a EU, každý z nás ví. A jistě to ví i on, protože je nejméně populárním ministrem této vlády.

Jemu pomoci není.

U Sobotky na chvíli svitla naděje, že začne být odvážným.

Nuže vydržel to tak 14 dní a vrátil se ke známé politice jeden krok dopředu, dva kroky v zad.

Ještě štěstí, že je zde prezident, který je v této otázce neústupný, silná opozice KSČM, Úsvit, která nepochbně rovněž stojí na straně našich krajanů, nyní tedy i překvapivě lidovci, a abych byl upřímný myslím, že i ANO minimálně částí svých hlasů tuto myšlenku podpoří.

Řeknu to tedy ještě jinak: Pane premiére, Ukrajinci nejsou naši a jsou jich zde desetitisíce, Volynští Češi naši jsou a nechcete povolit několik stovek.

Zamyslete se nad sebou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…