Jiří Vyvadil: Vyhrají Rusové válku v Afghánistánu? A co když jo…

24.08.2018 21:58

Bylo to několik týdnů, co mezi českými politiky, zejména těmi pravicovými, ale pozadu nechtěla zůstat ani válečnická ČSSD, kdy se v důsledku úmrtí třech našich vojáků rozpoutala vřava o tom, jakou důležitou úlohu v Afghánistánu máme, že bojujeme proti terorismu a tím chráníme i náš svobodný svět.

Jiří Vyvadil: Vyhrají Rusové válku v Afghánistánu? A co když jo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Zejména poslankyně Černochová vyváděla jako šílená a náčelník generálního štábu Opat vyhrožoval Afgháncům, jak se za smrt pomstíme.

Následovaly dny a týdny, kdy jako ve zlém snu následoval jeden sebevražedný útok za druhým, stejně jako obsazování jedné základny a významného města Ghánzí

Naši jestřábi přestali mluvit o tom, že to tedy Afgáncům nandají, protože je trochu trapné vyhrožovat někomu, kdo jen brání svou zemi proti okupantům.

Jistě nemusíme mít Taliban v lásce, ale nevidím ani důvod mít příliš v lásce zkorumpovanou loutkovou vládu v Kábulu.

A do toho všeho přišel pro Američany i afgánskou vládu a konečně i pro Čechy, kteří tam nesmyslně možná čekají na  doslova vražedný políček.

Na 4. září svolali Rusové do Moskvy mírové rozhovory a Taliban okamžitě prohlásil, že se jich hodlá žúčastnit, Zatímco Talibanci lavírují ve vztahu k Američanům i afgánské vládě. Chvíli jako, že jo a chvíli ne, Rusům okamžitě na rozhovory kývli.

Protože poslankyně Černochová je myšlenkově jednovrstevná a podobně jednovrstevný je i náčelník generálního štábu, tak jim to přeložím. Taliban v zásadě nijak vážně nebere Američany a ještě méně afgánskou vládu. Pochybuji, že ví něco o tom, že jsou tam nějací Češi, co je na druhou stranu dobré, protože zdá se, jako odplata nehrozí nějaký teroristický útok například na Václaváku.

Jen ovšem nevím jak Černochová, Opat, ale i jestřáb Hamáček budou zdůvodňovat, že jsme tam tak nezbytní, když zcela zjevně Taliban za garanta mírového uspořádání bere Rusko.

Mimochodem, totéž se děje nejen v Sýrii, ale i Libyi, kde generál Haftar úspěšně čistí Východ Libyie a spolupráce s Ruskem je pro něj přirozená.

Ať tak či onak. Že USA v Afganistánu nezvítězí je jasné. Jsou vetřelcem a ten si podle Afgánců zaslouží jen smrt. Že je ohrožovány islamisty? A proč ne. Oni přece zorganizovali a platily lidové mudžahediny, kteří drtily Sověty.

No tak si mohou vyzkoušet (a naši bohužel s nimi) obrácenou pozici: USA a jeho zbývající spojenci jako porážení okupanti a Rusové jako ti, kteří přinášejí mír.

Jo, tak už to na světě chodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …