Jiří Vyvadil: Zeman vsadil na Babiše. A to má logiku…

02.02.2016 16:41

Je zcela nesporné, že současná kanonáda z Hradu do Strakovky není jakousi náhodou. Miloš Zeman v rámci svých možností chce ovládat českou politickou scénu a ČSSD v osobě jeho předsedy Sobotky prostě není ta pravá. Nejde jen o to, že Sobotka, ale i Špidla kdysi zradili Zemana při jeho volbě prezidentem. A mimochodem mnohé mohlo být asi jiné a nepodpora Zemana se odrazila i na fatálním dopadu Špidlovy války…

Jiří Vyvadil: Zeman vsadil na Babiše. A to má logiku…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Jde o to, že si Zeman a Sobotka nerozumí v mnoha otázkách týkající se zahraniční oblasti. Klíčem je samozřejmě migrace, kde prezident zaujímá snad nejradikálnější odmítavý názor v Evropě, zatímco Sobotka sice nikoho také reálně nepřijímá (těch pár křesťanů rozhodně nikoho nebolí), ale stále prohlašuje, že se ke své zodpovědnosti musíme kladně postavit.

To Babiš naopak jakékoliv uprchlíky odmítá, kritizuje politiku Německa i Merkelovou, kritizuje NATO, že odmítá chránit Schengenské hranice, kritizuje EU, je její politika je naprosto neschopná, kritizuje Turecko, že nic pro omezení migrantů nedělá, opakuje, že je třeba zrušit sankce proti Rusku a rychle navázat na to, co se nesmyslně opustilo…

A to je i důvod, proč Sobotkovi utíká cca 3-6% voličů možná k Babišovi, možná jinam. Nejen Zemanovi vadí jeho zahraniční pohledy, ale i mnohým bývalým voličům ČSSD.

Když Sobotkovi coby premiérovi položí koaliční poslanec za ANO, bývalý redaktor Soukup dotaz, jak se můžeme spoléhat na islamistické Turecko, vysloví premiér největší pitominu, jakou kdy levicový premiér může říci, že Turecko je náš spojenec v rámci NATO. Že tento spojenec vraždí Kurdy, podporuje islámský stát, zavírá na doživotí akademiky pro odlišné názory, je tomuto levicovému politikovi jedno. Není mu pomoci.

Tandem Zeman – Babiš má naději na úspěch

Zahraniční politika se u nás podceňuje z hlediska možného vlivu na preference politických stran. Ale ona svůj význam má. Jsou to právě ta rozhodující procenta, které způsobují, že je některá politická strana první a jiná druhá.

Tandem Zeman – Babiš má naději na úspěch. Být proti všem Miloš Zeman jistě nechce a navíc hnutí ANO sice zřejmě nevyhraje krajské volby, protože nemá na to lidi, ale naopak vyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny…

Navíc vztah Zeman – Babiš je vztahem dvou sice jinak se projevujících, ale stejně silných vah. Spor mezi nimi by byl věcně nesmyslný, protože se v zásadě ztotožňují jak ve vnitřní politice, tak, což je pro Zemana důležité i v té zahraniční. Ale hlavně byl by sebevražedný, protože každý asi očekává ve sporu Zeman – Sobotka porážku Sobotky, ale spor Zeman – Babiš by byl navzájem smrtící.

Jinak se ovšem nic neděje…

Tato vláda po vedením Sobotky relativně úspěšně dojde k příštím volbám a po nich zřejmě nastane přeskupení politických sil a výměna v osobě premiéra. Pokud bude Babiš živ a zdráv, těžko jím bude někdo jiný.

A prezidentské volby opět v závislosti na zdravotním stavu Zemana by zřejmě neměly být překvapením.

Takže fajn.

...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.